Razlike između čokolade i čokoladnog preliva

9 jun 2025

Kada je reč o pripremi vrhunskih čokoladnih poslastica, poznavanje razlika između prave čokolade i čokoladnog preliva je od suštinskog značaja za profesionalne poslastičare i pekare.

Poznavanje ovih razlika ne utiče samo na krajnji kvalitet proizvoda, već i na pravilan izbor sastojaka. U nastavku otkrivamo ključne razlike i kako vam Puratos rešenja mogu pomoći u pravljenju i osmišljavanju novih poslastica.

Kako se pravi čokolada?

Čokolada se pravi od delova kakaoa (kakao suve materije), kakao putera i šećera. Da bi neki proizvod nosio naziv „čokolada“, mora da sadrži najmanje 35% ukupne suve kakao materije, od čega najmanje 18% otpada na kakao puter, a najmanje 14% na nemasnu kakao suvu materiju.

Za razliku od čokoladnog preliva, prava čokolada zahteva temperiranje – precizan proces zagrevanja i hlađenja kojim se stabilizuju kristali kakao putera. Ova tehnika obezbeđuje sjajnu površinu i prepoznatljivo „pucanje“ pri lomljenju čokolade.

Ključne karakteristike:  

  • Sastojci: Kakao delovi, kakao puter, šećer.
  • Aroma: Bogata, intenzivna.
  • Tekstura: Glatka i sjajna.
  • Primena: Idealna za sve vrste poslastica sa ukusom čokolade, za glaziranje i precizan rad sa čokoladom.

KAKO SE PRAVI ČOKOLADNI PRELIV?

Čokoladni preliv pravi se od kakao praha, biljnih masti (poput palminog ili kokosovog ulja) i šećera. Za razliku od prave čokolade, čokoladni preliv ne zahteva temperiranje, što ga čini jednostavnijim za upotrebu, otpornijim na više temperature i ekonomičnijim.

KLJUČNE KARAKTERISTIKE:

  • Sastojci: Kakao prah, biljne masti, šećer.
  • Aroma: Blag i ujednačen ukus.
  • Tekstura: Glatka.
  • Primena: Pogodan za glaziranje i dekoraciju.

U Puratosu nudimo rešenja koja će vam pomoći da unapredite svoje kreacije – od autentične belgijske čokolade i čokoladnih preliva do filova, koji će vaše proizvode učiniti još ukusnijim i kremastijim.

Želite pravu belgijsku čokoladu autentičnog i vrhunskog ukusa?

  • Belcolade – prava belgijska čokolada, napravljena od najkvalitetnijih zrna kakaoa, čija receptura je usavršavana decenijama. Belcolade nudi bogat spektar aroma – od klasičnih belgijskih nota do jedinstvenih čokolada sa specifičnih geografskih područja. Podjednako dobra za kuvanje i za pečenje, kao i pravljenje raznovrsnih čokoladnih poslastica.

Želite čokoladu bogatog i prefinjenog ukusa, koja se lako uklapa u domaće i u svetski poznate recepte?

  • Chocolanté - posebna linija čokolade izbalansiranog ukusa, idealna za pravljenje čokoladnih dekoracija i gotovih ganaš kremova. 

Za savršeno kremasta punjenja

  • Belcolade Cryst-o-fil i Carat čokoladna punjenja na bazi kakaoa i orašastih plodova, pružaju savršenu glatkoću i izuzetan ukus.

čokoladna glazura jednostavna za upotrebu

  • Carat čokoladni premaz jednostavan za upotrebu, napravljen je od najkvalitetnijih zrna kakaoa i pažljivo odabranih sastojaka. 

Zašto je Cacao-Trace sertifikacija važna za vas?

Program Cacao-Trace donosi novu dimenziju održivosti, fokusirajući se na vrhunski ukus i stvaranje dodatne vrednosti za sve učesnike u lancu snabdevanja, od proizvođača do krajnjih potrošača. Ovaj jedinstveni pristup ne samo da unapređuje ukus vaših čokoladnih proizvoda, već i pruža podršku proizvođačima kakaoa kroz programe Quality Premium i Chocolate Bonus, poboljšavajući njihove uslove života.

Pravilno razumevanje razlika između čokolade i čokoladnog preliva omogući će vam pravljenje proizvoda vrhunskog kvaliteta. Zahvaljujući Puratos proizvodima i prednostima našeg Cacao-Trace programa, možete biti sigurni da stvarate vrhunske čokoladne poslastice koje će oduševiti vaše kupce i istovremeno podržati održivo poslovanje.