9 jun 2025
Kada je reč o pripremi vrhunskih čokoladnih poslastica, poznavanje razlika između prave čokolade i čokoladnog preliva je od suštinskog značaja za profesionalne poslastičare i pekare.
Poznavanje ovih razlika ne utiče samo na krajnji kvalitet proizvoda, već i na pravilan izbor sastojaka. U nastavku otkrivamo ključne razlike i kako vam Puratos rešenja mogu pomoći u pravljenju i osmišljavanju novih poslastica.
Čokolada se pravi od delova kakaoa (kakao suve materije), kakao putera i šećera. Da bi neki proizvod nosio naziv „čokolada“, mora da sadrži najmanje 35% ukupne suve kakao materije, od čega najmanje 18% otpada na kakao puter, a najmanje 14% na nemasnu kakao suvu materiju.
Za razliku od čokoladnog preliva, prava čokolada zahteva temperiranje – precizan proces zagrevanja i hlađenja kojim se stabilizuju kristali kakao putera. Ova tehnika obezbeđuje sjajnu površinu i prepoznatljivo „pucanje“ pri lomljenju čokolade.
Čokoladni preliv pravi se od kakao praha, biljnih masti (poput palminog ili kokosovog ulja) i šećera. Za razliku od prave čokolade, čokoladni preliv ne zahteva temperiranje, što ga čini jednostavnijim za upotrebu, otpornijim na više temperature i ekonomičnijim.
U Puratosu nudimo rešenja koja će vam pomoći da unapredite svoje kreacije – od autentične belgijske čokolade i čokoladnih preliva do filova, koji će vaše proizvode učiniti još ukusnijim i kremastijim.
Program Cacao-Trace donosi novu dimenziju održivosti, fokusirajući se na vrhunski ukus i stvaranje dodatne vrednosti za sve učesnike u lancu snabdevanja, od proizvođača do krajnjih potrošača. Ovaj jedinstveni pristup ne samo da unapređuje ukus vaših čokoladnih proizvoda, već i pruža podršku proizvođačima kakaoa kroz programe Quality Premium i Chocolate Bonus, poboljšavajući njihove uslove života.
Pravilno razumevanje razlika između čokolade i čokoladnog preliva omogući će vam pravljenje proizvoda vrhunskog kvaliteta. Zahvaljujući Puratos proizvodima i prednostima našeg Cacao-Trace programa, možete biti sigurni da stvarate vrhunske čokoladne poslastice koje će oduševiti vaše kupce i istovremeno podržati održivo poslovanje.