Što prirodnije to bolje

6 feb 2018

Blog

Potrošači sve više cene i traže zanatske pekarske proizvode napravljene od prirodnih sastojaka. Žele da znaju čitavu priču iza proizvoda – zanimljivosti, činjenice i brojke, nutritivne prednosti sastojaka, žele da znaju zašto je baš taj proizvod dobar za njih.

Veliki izazov je proizvesti zdraviji hleb. Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da proizvođači imaju obavezu da informišu potrošača o sastojcima i njihovim prednostima što je jasnije moguće. Na primer, hlebovi od celog zrna ili sa dodatkom smenki bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima... Cela zrna i semenke koriste se u proizvodnji hleba još od davnina, što nam omogućava da iskoristimo priče o tradiciji. Sa druge strane može se istaći i razlika koju prave u samom ukus hleba. Kreiranjem priče stvara se emocionalna povezanost, a dodatno komuniciranje nutritivnih prednosti sastojaka opredeljuje potrošača za odabir poroizvoda.

Dva pravca

Povratak drevnih žitarica

Ove žitarice se u ishrani koriste vekovima, ali u poslednje vreme sve je veće interesovanje potrošača zato što su im dostupnije informacije o njihovim nutritivnim prednostima i činjenica da su nutritivno bogatije od žitarica na koje su navikli. Na primer kinoa, proteini kinoe sadrže značajne količine mnogih esencijalnih amino kiselina, dok proteinima pšenice nedostaje lizin. Različite vrste drevnih žitarica i pseudo žitarica takođe omogućavaju veći asortiman u segmentu – zdravijih proizvoda.

Proklijala zrna

Potpuno drugačiji profil ukusa i nutritivni benefiti dobijaju se korišćenjem proklijalih zrna. Prirodnim procesom klijanja zrno započinje svoj proces rasta; kompleksna jedinjenja se razgrađuju, a ostali nutritijenti (prvenstveno uskladišteni minerali i vitamini) postaju dostupniji. Potrošači se sve više interesuju i za proizvode sa proklijalim zrnima, a širom sveta novi proizvodi se pojavljuju svakodnevno. Kako većina zrna može da se isklijava postoji veliki potencijal u pogledu različitih ukusa i nutritivnih prednosti.

Sprouted wheat on white background