Najbolje veganske pekarske zamene za jaja, puter i mlečne proizvode

21 jun 2024

Proizvodi bez...(konzervansa, alergena...)

Potražnja za biljnim proizvodima konstantno raste, jer potrošači traže zdraviju i ekološki prihvatljiviju hranu. Nemojte nam samo verovati na reč. 

Naše istraživanje potrošača Taste Tomorrow pokazalo je da:

63% potrošača se slaže da biljna hrana ima pozitivan uticaj na životnu sredinu u poređenju sa hranom životinjskog porekla

58% veruje da je biljna hrana zdravija od hrane životinjskog porekla

57% se slaže da je biljna hrana prirodnija

Kada su u pitanju slatki pekarski proizvodi, otkrili smo da je 56% potrošača zainteresovano za biljne opcije.

Mogućnosti koje nudi proizvodnja u potpunosti ili delimično biljnih proizvoda, je značajna za proizvođače hrane i proizvođače svih vrsta.

Jedan od glavnih izazova je kako zameniti puter, jaja i mleko. U Puratosu imamo niz zamena za vaše veganske pekarske i poslastičarske proizvode. Oni vam mogu pomoći da zadovoljite potražnju potrošača za proizvodima na biljnoj bazi, ali nose i niz dodatnih pogodnosti, od poboljšane lakoće upotrebe, preko higijene do održivosti tokom procesa proizvodnje.

ZAMENE ZA JAJA NA BILJNOJ BAZI

Najbitnije za stvaranje visokokvalitetnih veganskih peciva je pronalaženje zamene za premaz od jaja. On treba da da sjanu, zlatno-braon koricu pečenim proizvodina, da se služi kao “lepak” i da ispuni iste funkcije u receptu kao premaz od pravih jaja.

Pored toga, kvalitetan veganski premaz od jaja može smanjiti brojna ograničenja upotrebe jaja pri pečenju, od uklanjanja rizika od alergija, do značajnog smanjenja higijenskih problema unakrsne kontaminacije, nepravilnog čuvanja i skladištenja.

Sunset Glaze (posni premaz bez jaja)

Sunset Glaze je savršeno rešenje za pravljenje veganskih peciva koji imaju izuzetno lep izgled. Ova glazura na biljnoj bazi daje vašim gotovim proizvodima izvanredan sjaj i boju, kako bi privukli kupce, bez obzira da li su vegani ili ne. Pošto se Sunset Glaze proizvodi korišćenjem UHT tehnologije, sterilan je i lako se čisti, što olakšava process proizvodnje.

Sunset Glaze je višenamenska opcija koja se može koristiti za različite proizvode, što ga čini odličnim izborom za skoro svaki recept. Ako želite da poboljšate izgled svojih proizvoda, Sunset Glaze može učiniti da izgledaju svežije i prijatnije bez dodavanja neželjenog ukusa.

Sunset Glaze je pogodan za:

  • Lepinje za burgere,
  • Brioš, 
  • Vekne hleba, 
  • Kroasane, 
  • Lisnato testo, 
  • Laminirano testo,
  • Dansko pecivo, 
  • Zanatske kroasane

Easy Soft’r na biljnoj bazi

Kada su u pitanju slatka peciva, 56% potrošača je zainteresovano za biljne opcije. Korišćenje slatke mešavine za pekare na biljnoj bazi je odličan način da se prilagodite trendu zdravlja i održivosti i da zadovoljite rastuću potražnju i različite potrebe u ishrani vaših potrošača.

Naš asortiman na biljnoj bazi Easy Soft’r ne samo da smanjuje uticaj na životnu sredinu (za čak 55%), već nudi i isplativa rešenja za ukusne pekarske proizvode bez alergena.

Ova slatka mešavina ima širok spektar primene, od brioša preko panetona, do drugih mekih hlebova, nudeći delikatnu i prefinjenu teksturu koja se topi u ustima, kao i dodatnu svežinu i ukus. Ova raznovrsnost omogućava proizvođačima da pojednostave svoje proizvodne procese i ponude raznovrstan izbor pekarskih proizvoda na biljnoj bazi.

Easy Soft’r na biljnoj bazi je pogodan za:

  • Brioš, 
  • Slatki hleb, 
  • Mafine, 
  • Hamburger lepinje,
  • Kolačiće, 
  • Kifle za hot dog

VEGANSKA ZAMENA ZA PUTER

Ako do 40% recepta sadrži masnoću, pronalaženje zamene za mlečne proizvode koja nudi istu teksturu, ukus putera i obradivost, je ključno za stvaranje veganskih recepata odličnog ukusa koji zadovoljavaju porast potražnje potrošača.

Pored stvaranja kvalitetnog veganskog proizvoda, korišćenje putera bez mleka takođe nudi mnoge dodatne prednosti proizvođačima hrane: značajno smanjenja uticaja na životnu sredinu, ekonomsku isplativost i duži roka trajanja proizvoda.

Mimetic

Mimetic je naš vrhunski asortiman putera na biljnoj bazi. Ovaj asortiman nudi specijalne masti na biljnoj bazi, pogodne za laminiranje ili bilo koju drugu primenu u pekarstvu i poslastičarstvu. Mimetic tehnologija garantuje vrhunsku obradivost tokom laminiranja i odličan osećaj putera u ustima.

Prednost korišćenja Mimetic proizvoda nije samo mogućnost da svojim kupcima ponudite vrhunske proizvode na biljnoj bazi, već i ogromna korist za životnu sredinu. Sproveli smo procenu životnog ciklusa (LCA) da bismo utvrdili uticaj koji Mimetic ima na životnu sredinu u poređenju sa uticajem mlečnog putera. Studija je pokazala da Mimetic ima skoro 3 puta manji uticaj od  mlečnog putera. Pored toga, Mimetic proizvodi su napravljeni od 100% RSPO segregiranog sertifikovanog palminog ulja, 100% su bez aditiva, a čiste etikete su lako dostupne.

Za više informacija o uticaju na životnu sredinu upotrebe Mimetic u odnosu na puter, pogledajte naš članak na blogu: Mimetic - Održiva alternativa mlečnim mastima.

ALTERNATIVE ZA MLEČNE PROIZVODE 

Pronalaženje veganske zamene za mlečne proizvode koja može da proizvede impresivne šlagove i ukusna kremasta punjenja je od vitalnog značaja za stvaranje vizuelno atraktivnih i privlačnih veganskih proizvoda.

Pored toga, uklanjanje mlečnih proizvoda iz procesa proizvodnje donosi niz prednosti, od poboljšane stabilnosti i pogodnosti, do lakšeg skladištenja i transporta.

Ambiante (pavlaka na biljnoj bazi)

Ambiante, prva biljna pavlaka na našem tržištu, je napravljena tako da omogući proizvođačima hrane, pekarima i proizvođačima peciva svih veličina, da kreiraju fantastične veganske recepte koji zadovoljavaju potražnju potrošača za impresivnim i ukusnim pekarskim proizvodima na biljnoj bazi.

Od grickalica preko kolača do slavljeničkih torti i još mnogo toga, Ambiante omogućava stvaranje savršenih dugotrajnih dekoracija. Dizajnirali smo Ambiente da bude izuzetno glatka, laka za mazanje i za bojenje, dajući vam beskrajne mogućnosti za ukrašavanje!

Ambiante upotreba:

  • Kapkejk: Možete koristiti Ambiante za gornji sloj kapkejka, dodajući laganu i mekanu teksturu. Može biti aromatizovana ili obojena kako bi se upotpunio ukus i izgled.
  • Peciva: Napunite peciva kao što su kremšnite, ekleri ili danska peciva. Lagana i prozračna tekstura Ambiante posne pavlake može poboljšati ukus i prezentaciju ovih pečenih proizvoda.
  • Deserti: Ambiante se može koristiti kao gornji sloj za razne deserte kao što su pite, torte, voćne salate ili parfei. Kremasta tekstura daje ukusan završni dodir, poboljšavajući ukupnu privlačnost.
  • Napitci: Ukrasite tople ili hladne napitke kao što su kafa, topla čokolada, milkšejkovi ili smutiji dodajući još jedan kremasti sloj za veći užitak.
  • Smrznute poslastice: Vrhunski sladoledi, smrznuti jogurt ili druge smrznute poslastice sa Ambiante-om. Lagana i mekana tekstura može upotpuniti bogatstvo ukusa smrznutih deserta, stvarajući divan kontrast.

Alternative bez mlečnih proizvoda: Ambiante može se koristiti u receptima koji tradicionalno zahtevaju šlag ili glazuru na bazi mlečnih proizvoda, pružajući alternativu bez mleka za pojedince sa ograničenjima u ishrani ili preferencijama.

Cremfil (krem fil bez mleka)

Cremfil je asortiman kremastih punjenja gotovih za upotrebu bez mleka, posebno dizajniranih za pekarske proizvode i peciva. Ne samo da se može koristiti za pravljenje recepata prilagođenih veganima, već može pomoći i u otklanjanju niza problema sa kojima se proizvođači suočavaju kada koriste mlečne proizvode. Prednosti odabira krema bez mleka kao što je Cremfil uključuju:

  • Dostupnost potrošačima sa intolerancijom na laktozu
  • Smanjen rizik od unakrsne kontaminacije alergena u mlečnim proizvodima
  • Bez logističkih probleme hlađenja i skladištenja
  • Duži rok trajanja od mlečnih proizvoda
  • Konzistentni i visokokvalitetni profili ukusa
  • Veća stabilnost teksture pri izloženosti toploti, vazduhu ili mehaničkom naprezanju
  • Pouzdanije snabdevanje i mnogo manja podložnost problemima sezonskog karaktera, fluktuacije tržišta i poremećaja u lancu snabdevanja

Kada su u pitanju kremasti punjenja, stabilnost je apsolutno neophodna. Cremfil ostaje stabilan pri ručnim i automatskim metodama primene i kroz različite proizvodne procese kao što su ekstruzija, ubrizgavanje i deponovanje. Takođe se može primeniti pre i posle pečenja i može se koristiti u pekarskim i poslastičarskim proizvodima koji se čuvaju na sobnoj temperaturi.

Upotreba Cremfil-a

Cremfil je idealan za mnoge vrste pekarskih i poslastičarskih proizvoda, sa srednjim do dugim rokom trajanja. Pogodan je za: torte, kapkejkove, dansko pecivo, kroasane, bečko pecivo, kolačići, keksi

Carat

Carat je naš asortiman punjenja na bazi masti, odličnog ukusa koji se koristi za dodavanje ukusnog čokoladnog punjenja u recepte svih vrsta. Možete izabrati izmedju raznih ukusa i tekstura, od kakaoa do čokolade, crne ili bele, sa ili bez orašastih plodova. Ovaj asortiman savršeno odgovara potrebama i ambicijama današnjih pekara i poslastičara - zanatskih ili industrijskih.

Izuzetno je zgodan i lak za upotrebu - jednostavno promešajte i nanesite. Pogodan je za sve vrste slatkih proizvoda kojima želite da dodate fil, ima višenamensku upotrebu, ekstremno je stabilan za pečenje i lako se ubrizgava.

Idealan je za suve aplikacije (isključujući kekse i kolačiće) sa dugim rokom trajanja i može se koristiti i u svežim i smrznutim slatkim pekarskim i poslastičarskim proizvodima.

Ne samo da je na biljnoj bazi, Carat je i bez glutena i sa smanjenim sadržajem šećera, što ga čini savršenim za recepte namenjene potrošačima koji vode računa o zdravlju.