17 mar 2024
Kolač od limuna i belanaca je čista klasika i nikada neće izaći iz mode, ali su u poslastičarnici kiselkasti ukusi uvek bili u senci slatkih voćnih, čokoladnih i orašastih ukusa. Tako je bilo do sada. U našem istraživanju Taste Tomorrow za 2023. vidimo da se kiselo pojavljuje kao novi popularan ukus.
Naša tehnologija semantičke veštačke inteligencije (AI )prati milione onlajn razgovora u vezi sa hranom na društvenim mrežama, kako bi predvidela nove trendove. Jedan od tih trendova koji smo otkrili je da ljudi sve više uživaju u proizvodima koji sadrže gorke i oštre elemente ukusa. Voće i jagodičasto voće su najistaknutiji izvori kiselosti koji su u porastu. Vidimo da je broj onlajn razgovora o malinama porastao za 44%, dok su razgovori o grejpfrutu porasli za čak 103%.
Kiselo pruža zanimljivo i prijatno iskustvo jela nudeći kontrast i ravnotežu, inače uglavnom slatkim pecivima i desertima. Određeni kiseli sastojci donose osećaj punoće u ustima, poput oštrine citrusa ili jogurta kremaste strukture.
Osim laganog i osvežavajućeg osećaja koji kiseli ukusi pružaju, oni se povezuju sa svežinom, prirodnošću i zdravljem. U trendu zdravije ishrane ljude privlače sastojci kiselog voća, jer su bogati vitaminima i antioksidansima.
„Šećer je na mnogo načina postao potcenjen“, kaže Tanmoi Majumder, izvršni kuvar u DoubleTree Suites Hilton Bangalore u intervjuu za The New Indian Express. „Potrošači preferiraju zdrave opcije čak i u desertima, a kisela hrana se doživljava kao dobra opcija”. Kiseli voćni ukusi se doživljavaju kao zdraviji od karamele. Takođe možete koristiti kiselu pavlaku kao zamenu za poslastičarski krem. Istraživanje Innova Flavor iz 2022. takođe je pokazalo da 19% potrošača širom sveta bira kisele ukuse kada žele da se osećaju zdravo.
Ako želite da eksperimentišete sa novim i uzbudljivim kiselim ukusima, postoji mnogo inspiracija koje se mogu naći širom sveta. Probajte japansko citrusno voće kao što su juzu, hassaku, kabosu ili sudachi, ili možda australijsku finger limetu, filipinski kalamansi (limun) ili kombava limun iz Indonezije. Kao bonus, takođe ćete imati koristi od rasta interesovanja za svetsku kuhinju. „Fusion ukusi“ su jedan od većih trendova koje vidimo na društvenim mrežama, ali isto pokazuje i naša anketa. Globalno, 66% potrošača bi želelo da proba egzotične ukuse iz drugih delova sveta, nasuprot 60% u 2021. 65% ljudi želi da proba nove ukuse ili kombinaciju ukusa koja na prvi pogled deluje neobično. Slobodno iskoristite radoznalost i istražite nove (kisele) ukuse iz celog sveta.
Isprobajte neke od ovih kiselih sastojaka za svoju sledeću kreaciju:
Balzamiko sirće - kaktus kruška - kalamansi - brusnice - mlečni proizvodi - fermentisano voće - grejpfrut - bobice - hibiskus - limun - limeta - marakuja - nar - maline - rabarbara - višnje - sumak - tamarinda – juzu
Klement Gojfon osmislio je Fraicheur d’ Agrumes za časopis Pastri Arts, što znači „svežina citrusa“. Izvršni poslastičar u ONE65 u San Francisku i svetski šampion 2023. na Međunarodnom ugostiteljskom kupu osmislio je osvežavajuću poslasticu sa blagom kiselinom i gorčinom, da simbolizuje osećaj proleća. Koristi žele od grejpfruta i jagode, krem od crvene pomorandže i juzu ganache da delikatno uravnoteži ukuse.
Jedna od najtraženijih poslastica u njujorškoj pekari Kora je Calamansi Amapola, divna kreacija koja sadrži fil od kalamansija, kremu od maka, nagoreni krem od belanaca, biskvit od pšenice zaslađen medom i primamljivu calamansi glazuru. Tvorac kisele i citrusne krofne je Kimberli Mendoza Kamara, Njujorčanka filipinsko-američkog porekla. Njena slatka peciva su poznata po tome što sadrže filipinske ukuse kao što su ube, halo-halo, leche flan i buko padan.
Maitre Choux sebe naziva „prvom i jedinom specijalizovanom poslastičarkom za choux pecivo na svetu“. Poslastičarnica koju vodi kuvar sa tri Mišelinove zvezdice, Joakim Prat, nudi ekler od jogurta i jagoda, sa francuskim Cleri jagodama i laganim poslastičarskim kremom, preliven suvosmrznutim jogurtom i krančom od jagoda. Dodatak jogurta čini ekler ne samo svežim i pikantnim, već i čini da poslastica zvuči zdravije.
Tart od iuzua i manga iz malezijske poslastičarnice Lacher kombinuje kiseli i svež japanski kochi iuzu sa slatkim mangom, ljuskom od badema i francuski krem od badema. Obećavaju neverovatno iskustvo ukusa, kao što njihov web-sajt navodi: „Na prvi zalogaj, kiselost juzua će prokrstariti vašim nepcem dok vam se u ustima topi meki juzu fil sa komadićima manga. Lagana i osvežavajuća poslastica bi trebalo da „smanji stres“ i da ima „efekat rashlađivanja i povetrca“.
Probajte ovaj novi trend uz pecivo koje kombinuje čokoladu sa svežinom citrusnog voća. Za ovaj recept su vam potrebni: krem od grejpfruta, čokoladni brauni, čokoladni mus i voćni žele od kalamansija. Probajte i vi!