Susret zadovoljstva i performansi u novim čokoladama sa biljem

26 apr 2024

Blog
Taste Tomorrow
Vesti

Prošla su vremena kada su ljudi jeli jabuku za zdravlje, a čokoladu za uživanje. Danas potrošači očekuju da jedan prehrambeni proizvod pruži sve: da bude ukusno, zdravo i da poboljšava koncentraciju – to važi čak i za čokoladne poslastice. Prema našem najnovijem istraživanju Taste Tomorrow, 68% potrošača širom sveta bira hranu i sastojke na osnovu njihovih zdravstvenih prednosti. Najnoviji trend u ovom trenutku? Adaptogeni, nootropici i biljni preparati koji poboljšavaju mentalno zdravlje i kognitivne funkcije.

Svaki četvrti potrošač je spreman da plati više za hranu sa specifičnim zdravstvenim prednostima. Ovo stavlja zdravstvene prednosti na treću poziciju benefita hrane za koje su potrošači spremni da izdvoje više novca. Interesovanje za sastojke koji poboljšavaju zdravlje je naročito izraženo u Južnoj Americi (37%), Azijsko-pacifičkom regionu (33%) na Bliskom istoku i u Africi (29%).

Adaptogeni, nootropici i biljni proizvodi: sastojci sa zdrvastvenim prednostima u trendu

Sećate li se popularnosti superhrane u 2014. i 2015. godini? Tada su proizvođači hrane i kreatori recepata koristili akai bobice, čija semenke i pčelinji polen, jer poboljšavaju opšte stanje organizma svojom velikom količinom vitamina, minerala i antioksidanata. Prema našem globalnom istraživanju Taste Tomorrow, potrošači i dalje smatraju da orašasti plodovi, voće i semenke poboljšavaju ukus čokoladnih proizvoda i čine ih zdravijim za jelo. Ali, sada se pojavila nova grupa zdravih sastojaka: adaptogeni, nootropici i biljni proizvodi su trenutno najtraženiji sastojci sa zdrvastvenim prednostima. Danas, 68% potrošača doživljava biljne proizvode kao što su začini, kamilica i cimet, kao zdrav dodatak čokoladi. U 2021 tako je mislilo samo 53% potrošača.

U čemu se ovi sastojici razlikuju:

Adaptogeni

Šta su: Adaptogeni su prirodne supstance, obično bilje ili pečurke, za koje se veruje da pomažu telu da se prilagodi stresu, kako fizičkom tako i mentalnom. Smatra se da imaju balansirajući efekat na različite sisteme u organizmu.

Za šta se koristite: Primarna svrha adaptogena je podizanje tolearancije tela na stres i poboljšanje ukupne otpornosti organizma. Često se koriste da pomognu u smanjenju negativnih efekata stresa, kao što su umor, anksioznost i adrenalni zamor.

Gde ih ima: Rhodiola rosea, Ašvaganda, Ginseng i Tulsi.

Nootropici

Šta su: Nootropici, takođe poznati kao kognitivni pojačivači, su supstance za koje se veruje da poboljšavaju kognitivne funkcije, pamćenje, fokus i mentalnu jasnoću. Mogu biti prirodna ili sintetička jedinjenja.

Za šta se koriste: Primarna svrha nootropika je da podstaknu kognitivne performanse, kreativnost i mentalnu budnost. Često se koriste za poboljšanje koncentracije i produktivnosti.

Gde ih ima: kofein, L-teanin i prirodne supstance kao što su ginko biloba i pečucrka Lavlja griva.

Biljni proizvodi

Šta su: Biljni proizvodi su prirodne supstance dobijene od biljaka, kao što su lišće, korenje, seme ili cveće. Zbog različitih zdravstvenih svojstava, zovu se biljni lekovi ili suplementi na bazi biljaka.

Za šta se koriste: U tradicionalnoj medicini koriste se vekovima i veruje se da nude mnoštvo zdravstvenih benefita, kao što su poboljšanje varenja, smanjenje upala, podsticanje opuštanja i poboljšanje imuniteta. Ovi sastojci često imaju i poseban ukus.

Gde ih ima: ehinacea, kamilica, đumbir i kurkuma.

Funkcionalna čokolada

Ovaj fokus na zdravstvene prednosti čokolade je u skladu sa promenama koje vidimo u celoj prehrambenoj industriji. Danas potrošači ne vode računa samo o opštem zdravlju, mentalno blagostanje i učinak postaju sve važniji. 73% potrošača je zainteresovano za prehrambene proizvode koji podižu energiju tokom dana, dok 65% traži hranu koja utiče na mentalno zdravlje.

To vidimo u čokoladnim proizvodima kao što je energetska pločica (Energy bar) koju pravi Addictive Wellness, i koja sadrži ašvagandu za poboljšanje prilagodljivosti stresu, mentalne energije i izdržljivosti. Kompanije Functional Chocolate, kombinuje mešavinu biljaka poput kamilice, valerijane, lavande i matičnjaka kako bi pomogla potrošačima da brže i čvršće zaspu uz njihov proizvod „Sleepy Chocolate” (pospana čokolada).

Eat Gold Organic su se odlučili za aspirativnije nazive za svoje funkcionalne čokoladice, kao što su „Kreiraj magiju”- koja inspiriše razmišljanje i koncentraciju  i „Ostani pri zdravom razumu“ da se „oseti kako je um miran i srce otvoreno“. Oni takođe nude i nešto savim drugačije, kao što su čokoladice „Nova mama“ i „Veliki orgazam“ za stimulisanje seksualne i kreativne energije. Kako bi postigli ovo, obogaćuju svoje čokolade prirodnim sastojcima kao što su Maka, kordiceps, moringa i Lavlja griva, u kombinaciji sa hemijskim jedinjenjima kao što su SAM-E, tirozin i citikolin.

Mnoge od ovih funkcionalnih čokolada se promovišu kao zdravstveni suplementi i savetuje se redovna konzumacija. Joya opisuju svoje proizvode kao „svakodnevno funkcionalno pojačanje“. Ovo je pametan način da se obezbedi ponovljena kupovina i stimuliše dobra prodaja. To čini ove čokolade koje jačaju zdravlje, ne samo privlačnim za potrošače, već i za proizvođače.

Želite da uvrstite adaptogene, nootropike ili biljne preparate u ponudu?

Pre nego što ponudite svoju novu čokoladu sa ovim sastojcima, obavezno se raspitajte o regulativama na tržištu, jer se pravila o iznošenju tvrdnji o zdravstvenim prednostima proizvoda ralikuju od zemlje do zemlje.

U SAD se mnogi adaptogeni, nootropici i biljni preparati mogu dovesti u vezu sa zdravstvenim prednostima, uz pomoć strukturno-funkcionalnih nalaza iz naučnih studija. U EU sve tvrdnje vezane za zdravstvene prednosti biljnih proizvoda čekaju dodatne provere (on hold). Prema važećem zakonu to znači da zdravstvene tvrdnje o biljnim sastojcima mogu da se koriste u reklamirane svrhe. To znači da je za sada dozvoljeno reći da ekstrakt rodolije pomaže u zaštiti od stresa, da bosiljak pomaže u opuštanju, a da je koren make efikasan afrodizijak.

Naredni trend u funkcionalnoj hrani: kolagen

Nije ni čudo što je kolagen još jedan veoma popularan sastojak funkcionalne hrane. Može se koristiti kao sastojak za lepotu, sastojak pogodan za sportiste i žene, kao i za starije osobe sa poteškoćama u kretanju. Saznajte zašto biste trebali da razmilsite o obogaćivanju svojih proizvoda kolagenom.