4 okt 2024
U svetu hrane koji se brzo razvija, i veliki i mali proizvođači suočavaju se sa stalnim izazovom da drže korak sa promenljivim ukusima i željama potrošača. Zato, u Taste Tomorrow, sprovodimo temeljne analize, kako bismo pružili kontinuiranu podršku i inspiraciju, kroz uvide u stavove potrošača.
U ovom članku vam predstavljamo tri ukusa koji su u trendu i koji mogu da budu inspiracija za inovacije.
Klasični ukusi se dopunjuju alternativnim sastojcima vrhunskog kvaliteta
Potrošači su u stalnoj potrazi za novim, izvanrednim ukusima. Primećujemo promenu gde dobro poznati ukusi kao što su klasična kafa i skromna pomorandža, ustupaju mesto opcijama kao što su „Espreso Arabika“ ili „Kalamansi“, citrusno voće sa Filipina. Ove sofisticirane opcije ukusa ujedinjuju kontradiktornu čežnju za posebnim ukusima i za pouzdanim opcijama koje ljudi poznaju i vole.
Prelazak sa tradicionalnih ukusa na gurmanske, može proizaći iz želje potrošača da pokažu da su gurmani sa visoko razvijenim čulom ukusa. Uzbudljivije je grickati iuzu kolačić nego običan keks sa limunom, pa odatle dolaze i luksuzni ukusi koje vidimo na tržištu u poslednje vreme. Klasične opcije su zamenjene alternativama višeg kvaliteta. Evo nekoliko ideja kako da to postignete i ponudite svojim potrošačima alternative koje su u trendu:
Pistaći - Sicilijanski pistaći
Vanila - Madagaskarska vanila
Šunka i sir - Šunka sa medom dimljena na hrastovini i ementaler
Badem - Amareto
Nana - Marokanska nana
Paradajz - Čeri paradajz, pečen začinjen balsamikom
Limun - Limuni sa Amalfske obale
Proizvođač malih serija čokoladica, Dandelion Chocolate, svojim proizvodima daje dah luksuza, ekskluzivnosti i mističnosti, promovišući ih na sličan način kao i vina. U ograničenoj seriji čokoladica, fermentisali su kakao zrna sa karakterističnim začinima.
Zrna pod imenom „Kakao Kamili, Tanzanija, berba 2023, serija 1“ fermentisana su uz cimet. Time su, po njihovim rečima, postigli ukusne note poput Devonshire kreme, kruške i vanile. Zar to ne zvuči potpuno originalno i drugačije od obične čokolade sa cimetom?
Vatrena fuzija udobnog i uzbudljivog
Oko 65% potrošača širom sveta želi da proba kombinacije ukusa koje zvuče neobično. Na primer Swicy – kombinacija slatkog i ljutog (sweet i spicy) – savršeno odgovara ovom trendu. Korišćenje različitih začina, posebno ljutih u tradicionalno slatkim poslasticama, kao što su kolači, sosevi, pića, peciva i čokolada, definitivno je neuobičajeno. Ili je bar nekada bilo…
Prema rezultatima naše ankete Taste Tomorrow, posebno u Kanadi, Indiji, Indoneziji, SAD i Velikoj Britaniji, potrošači obožavaju upotrebu začina i ljutog u slatkišima. Začinjenost nudi element uzbuđenja i novine tradicionalnim ukusima, kao što su čokolada, jagoda ili vanila. A pošto začinjenost nije ukus, već čulno iskustvo, ono donosi i blagi osećaj topline ili peckanja.
Nova slatka i začinjena jela često su inspirisana papričicama ili mešavinama ljutih začina iz svetskih kuhinja. Setite se korejske gochugaru paste, meksičkog tajin začina, indonežansogi sambal oelek ili kineskog hrskavog čili ulja. Pored začina, te arome daju čar i dah avanture pecivu, kolačima i čokoladi.
Habanero čokoladni moči iz Mochidokija je savršen primer kako neverovatno spajanje slatkih i začinjenih ukusa iz celog sveta donosi uzbuđenje i novinu. Punjena japanska grickalica od pirinča moči dobija iznenađujući obrt ukusa uz meksičku habanero papričicu – jednu od najljućih na svetu. Bogat i kompleksan ukus kakaoa odlično se slaže sa ljutinom papričice, a vatreni ukus je u lepom kontrastu sa mekom teksturom močija, za one koji se usude da probaju…
Nazdravimo tečnim inovacijama
Želite da se vaši proizvodi istaknu na prepunom tržištu? Odlučite se za uzbudljive kreacije inspirisane pićima. Od sambuke i espreso kanolija do čokoladica sa šampanjcem i Ginisove torte - korišćenje alkoholnih pića nudi kompleksnost, ali dozu dekadencije vašim kreacijama.
Alkoholna pića koja su trenutno u modi su burbon, meskal, sambuka, šeri, šampanjac i kokteli kao što su espreso martini, moskovska mazga i mohito. Likeri daju poslasticama oštrinu - ne samo zato što čokoladna torta sa viskijem nije prikladna za decu, već i zbog dubine ukusa. Meskal – hrabriji brat tekile – donosi dimne note čokoladi, a sambuka kombinuje jačinu alkohola sa iznenađujućim ukusom anisa, koji podseća na sladić.
Dakle, samo napred i dospite svojim kreacijama malo alkohola! Samo zapamtite, kada je u pitanju uživanje, umerenost je ključna. Želimo da potrošači jedu odgovorno i uživaju u poslasticama, a ne u mamurluku.
Bang Bang Bakehouse je specijalizovan za rum torte. Postižu moderan, savremeni ukus rum torti koiristeći, izmedju ostalog, i koktele.
Zamislite kokito rum tortu, koja ima ukus južnoameričkog koktela sa kokosom i rumom, uz pržene komadiće pekan oraha odozgo. Kreatori rum torti smatraju da život treba slaviti češće, a ima li boljeg načina za to od grickanja poslastica sa ukusom koktela? To je upravo razlog zbog koga poslastice pakuju i prodaju u teglama: tako da potrošači ne moraju da čekaju posebnu priliku da uživaju u rumfeti ili espresso martini rum torti.
Taste Tomorrow je najveći svetski ekosistem za razumevanje potrošača u pekarskoj, poslastičarskoj i industriji čokolade. Kontinuirano praćenje ponašanja, stavova i izbora potrošača lokalno i globalno, pruža vredne, detaljne uvide za sve u industriji hrane. Možemo koristiti ove uvide da pratimo razvoj trendova i otkrivamo nove. Saznajte više o našoj metodologiji.
Budite u prednosti poznajući trendove i stavove potrošača
Pridružite se hiljadama profesionalaca koji se oslanjaju na Taste Tomorrow za inspiraciju.