Yuzu tart sa čoko nadevom

Sastojci

Po ovom receptu je predviđeno 15 tart korpica (prečnik 70 mm).

Proces pripreme

Kakao testo
  • Puter iseći na kockice iste veličine. Pomešati sve sastojke i nežno zamesiti, paziti da testo ne postane previše gumeno.
  • Razviti testo debljine 2 mm. Ostaviti da se ohladi u frižideru na 4°C oko 2 sata.
  • Obložiti kalupe za tart, prečnika 70 mm, testom i peći u rerni na 160°C oko 12 minuta. Ohladiti pre daljeg punjenja.


Čokoladni biskvit (korica)
  • Žumanca umutiti sa 172 g šećera dok smesa se ne postane svetla i gusta - da se sporo sliva sa kašike.
  • Posebno umutiti belanca sa 52 g šećera. Mutit dok smesa ne postane u čvrsta.
  • Kakao i brašno prosejati zajedno.
  • Suve sastojke pažljivo umešati u smesu sa žumancima, zatim dodati polovinu smese od belanaca, a potom i istopljeni puter.
  • Smesu ravnomerno rasporediti po plehu dimenzija 40x60 cm obloženom Silpat podlogom.
  • Peći u rerni na 180°C oko 8 minuta.

  • Ohladiti i pažljivo izvaditi sa pleha.


Čokoladni fil
  • Zagrejati krem, seme iz izvađene vanile i mešavinu pektina i šećera do ključanja. Kuvati na laganoj vatri 1 minut.
  • Skloniti sa vatre, dodati žumanca i kuvati do 85°C.
  • Sipati preko čokolade i mešati dok smesa ne postane potpuno glatka.

  • Brzo ohladiti, a pre upotrebe još jednom promešati do glatke teksture.


Yuzu karamel nadev
  • Krem, mleko i Trimoline zagrejati do ključanja. Istovremeno, blago zagrejati yuzu pire.

  • Šećer karamelizovati, pa dodati tople tečnosti i sjediniti sa karamelom. Kuvati smesu do 102°C.

  • Ohladiti do 80°C, sipati preko čokolade i sjediniti u glatku masu.

  • Kada smesa dostigne 40°C, dodati puter i ponovo sjediniti.


Milk Chocolate Chantilly – Vietnam Origin
  • Prvu porciju kreme i mleka zagrejati do ključanja. Dodati prethodno hidratisani želatin i sipati preko čokolade. Dobro sjediniti do glatke mase.

  • Dodati sveži sir (fromage blanc) i drugu porciju kreme. Ponovo sjediniti.

  • Ostaviti u frižideru 12 sati na 4°C.

  • Pre serviranja, umutiti do mekih vrhova (soft peaks) za punjenje ili dekoraciju.


Finalno slaganje
  • Biskvit isecite u prstenove pomoću sekača prečnika 60 mm spolja i 30 mm iznutra, da dobijete oblik krofne.

  • Na dno svake pečene korpice istisnite 8 g čokoladnog crémeux-a kako bi prsten od biskvita ostao pričvršćen.

  • U centar biskvita stavite 8 g yuzu karamela, a zatim izravnajte tartlet sa približno 20 g čokoladnog crémeux-a.

  • Kalupe u obliku polusfere prečnika 3 cm napunite čokoladnim crémeux-om i zamrznite.

  • Izvadite iz kalupa i postavite po jednu polukuglu u centar svakog tartleta.

  • Milk Chocolate Chantilly nanesite pomoću okretne podloge i dekorativnog nastavka za špric, za elegantan i profinjen završetak.


O ovom receptu

Nivo kompleksnosti:  

Gde se snažan karakter Belcolade Origins Lait Vietnam 45% Cacao-Trace čokolade sjedinjuje sa svežinom yuzu citrusa, rađa se nova harmonija. Savršen balans intenzivnog i prefinjenog ukusa. ✅

Recept osmislio Jonathan Mougel u saradnji sa Fabio Giambrone.

Otkrijte naš

Related Recipes