Centar za razvoj ukusa hleba

Godinama unazad Puratos sprovodi opsežna istraživanja o tome kako ljudi širom sveta doživljavaju ukus hrane, posebno hleba. Kako bi sakupili što više informacija o ukusu hleba i fermentaciji otvorili smo Centar za razvoj ukusa hleba u Saint Vith-u, Belgija.

U ovom centru kombinujemo sva rapoloživa znanja o ukusima, prirodnim aromama, fermentaciji - kako bismo pokazali kako prirodne arome kiselih testa utiču na ukus i teksturu hleba.

Misija Centra za razvoj ukusa hleba

Želimo da budemo mesto na kome se možete sastati sa našim stručnjacima i saznati više o različitim ukusima hleba i fermentaciji, kao i pronaći inspiraciju za kreiranje novih proizvoda. Videćete na koji način možete da diferencirate svoje proizvode i unapredite vaše poslovanje.   

Biblioteka kiselih testa

Ništa ne demonstrira više našu posvećenost pripremi hleba , od Biblioteke kiselih testa. Ova biblioteka koja se nalazi u okviru Centra za razvoj ukusa hleba ima za cilj očuvanje biodiverziteta kiselih testa, nasleđa i znanja o pripremi proizvoda sa kiselim testom i to je čini jedinstvenom na svetu. 

Ideja je jednostavna ali jako važna. Ukoliko pekar želi da sačuva uzorak kiselog testa, može ga doneti u našu biblioteku gde ćemo analizirati njegovu kompoziciju i identifikovati sastojke. Ovako sačuvano kiselo testo može da se održava i čuva za generacije koje dolaze. 

Sa ponosom možemo da kažemo da u biblioteci trenutno održavamo jedinstvenu kolekciju kiselih testa čije je poreklo sa različitih strana sveta. Identifikovali smo preko 700 tipova kvasaca i više od 1500 vrsta bakterija.  

Ako želite da saznate više o Centru za razvoj ukusa hleba ili želite da učestvujete u očuvanju nasleđa, kontaktirajte nas