Naša istorija

Razvojni put kompanije Puratos

Od skromnih početaka do uspeha širom sveta, pridružite nam se na našem putovanju i otkrijte našu istoriju i nasleđe.

Evoluirali smo od porodičnog posla u Belgiji do globalne grupe sa više od 9000 zaposlenih, 93 centra za inovacije i više od 65 proizvodnih postrojenja u 81 zemlji. Sa velikim ponosom se osvrćemo na ovaj vek napornog rada, hrabrosti i inovacija. Hvala vam što ste sve to omogućili i hajde da nastavimo da gradimo zajednički uspeh i narednih 100 godina!

<b> </b> <b>Kompanija Puratos počinje sa radom u Briselu</b>

1919.

 

Kompanija Puratos je osnovana u Briselu, u Belgiji, kada je Henri Grot odlučio da proizvodi i prodaje sirovine za pekarske i konditorske proizvode. Da bi isprobao svoju ideju, uvezao je žele iz Holandije kako bi napravio dvopek. Godine 1920. udružio se sa sinom i počeo da proizvodi sastojke za peciva i sladoled. Otac i sin su u početku radili pod imenom Henri Groot & Fils, ali su kasnije prihvatili ime Puratos, koje nastavlja njihovo nasleđe do danas.

Otkrijte ključne činjenice i brojke o našoj kompaniji vek kasnije.

 

<b>Inovacija leži u našem DNK</b>

1920-e

 

Henri Grot i njegov sin su od samog početka ulagali u istraživanje i inovacije. Dakle, potraga za novim proizvodima je zaista ukorenjena u DNK kompanije Puratos. Prvi patent kompanije je bilo sredstvo za dizanje testa napravljeno od meda.

Tada je nastao Pura Malté. Napravljen od mešavine tostiranih pšeničnih klica, slada i mekinja, ovaj ukusni hleb je bio nešto sasvim novo i originalno u to vreme. Pšenične klice su pečene u mašini koju je izumeo profesor Pikard, poznat po svojim rekordnim letovima helijumskim balonom i po izumu batiskafa –  vrste podmornice bez posade. Hleb je, takođe, bio i veoma zdrav. U stvari, njegov slogan je bio: „Sačuvajte svoje zdravlje uz Pura Malté!“ Da bi hleb bio još primamljiviji, korišćen je poseban ovalni kalup, kao i ambalaža. Danas brendirana pakovanja uzimamo zdravo za gotovo, ali ona su tada značila mnogo!

Puratos i dan-danas nastavlja da ulaže velika sredstva u inovacije, istraživanje i razvoj.

Pura-Malté
<b>Zdravlje i blagostanje su nam uvek bili na prvom mestu</b>

1930-e

 

Ime Puratos je prvi put upotrebljeno kao naziv za firmu i brend tokom 30-ih godina 20. veka. Do tada je naša mlada kompanija u svom asortimanu imala preko 36 proizvoda. Nakon ogromnog uspeha Pura Malté, nastavili smo da istražujemo zdrav hleb. Tako su nastali Germo Blè – vrsta hleba sa visokim sadržajem vitamina – i Pan’Or – mešavina hleba za osobe na dijeti.

Ljudi širom sveta nastoje da žive zdravije kako bi mogli duže da uživaju u dobrim stvarima u životu i u boljem svetu. Zato mi u kompaniji Puratos nastojimo da inoviramo kako bismo svakog dana ponudili zdravija rešenja. Saznajte više o našim rešenjima za zdravlje i dobrobit već danas.

 

DonaldDuck
<b>Golubovi su spasili kompaniju</b>

1940-e

 

Rat je uzeo svoj danak, a u godinama koje su usledile, mast i šećer su bili u velikoj meri štedljivo raspodeljivani. Pošto su to bili osnovni sastojci, kompanija Puratos je pretrpela katastrofalan finansijski udarac, a svi naši zaposleni su dobili pismo u kojem im je rečeno da će biti otpušteni. Međutim, čelnici naše kompanije to nisu dozvolili i tražili su čudesno rešenje.

Godine 1949. trke golubova su bile veoma popularna zabava, posebno među kupcima naših pekarskih proizvoda. Slučajno smo otkrili da golubovi koji jedu hleb Pura Malté izgledaju mnogo zdravije i bolje lete. Zbog toga smo uveče posećivali golubarske klubove kako bismo uverili članove da će proizvodi kompanije Puratos njihove pernate prijatelje pretvoriti u šampione. Selo za selom, grad za gradom, porudžbine su počele da stižu tokom naših kasnih večernjih obilazaka. Kompanija Puratos je prebrodila teškoće i ponovo je počela da cveta – što je bio neverovatan podvig u teškim posleratnim godinama!

Pigeons
<b>Prvi pravi pojačivač ukusa hleba i usluge za korisnike</b>

1950-e

 

Umetnost pečenja nikada nije laka. Mnogo toga može poći naopako: vreme i temperatura mogu da utiču na hleb; brašno nove sezone može biti drugačije; starenje kvasca može biti na lošem nivou, a različite mašine mogu da daju različite rezultate.

Godine 1953. lansirali smo T500 – prvi kompletan poboljšivač za hleb koji sadrži mast, emulgator, šećer i vitamin C. Prvi demonstrator proizvoda počeo je da putuje po celoj Evropi da bi pekare upoznao sa ovim novim čudom. Takođe smo izdavali periodični časopis kako bismo informacije učinili dostupnijim. Uveli smo priručnike i uputstva, pa čak i crvenu telefonsku liniju kako bismo odgovorili na pitanja naših kupaca.

Danas imamo čitavu globalnu mrežu Centara za inovacije i tim tehničkih savetnika koji je vama na usluzi  i koji će vam pomoći da unapredite svoje veštine u industriji pekarskih, poslastičarskih i čokoladnih proizvoda.

 

T500
<b>Novo sedište u Belgiji i druga generacija</b>

1960-e

 

Šezdesetih godina prošlog veka osnovali smo naše sedište u Groot-Bijgaarden-u, na periferiji Brisela, u Belgiji, gde se i danas nalazimo. U ovoj tački našeg razvojnog puta, druga generacija naše porodice Puratos takođe je počela da se pridružuje kompaniji. Ubrzo su pokrenuli novu eru internacionalizacije, uvodeći nove, inovativne proizvode i raznolikost u naš asortiman proizvoda.

PuratosGrootBijgaarden
<b>Hleb novog nivoa</b>

1970-e

 

Do sredine 1970-ih – 20 godina nakon što smo predstavili revolucionarni T500 – konkurencija nas je konačno sustigla, barem sa tehničke tačke gledišta. S obzirom na to da smo želeli da se Puratos izdvoji iz gomile, naše laboratorije su morale brzo da smisle nešto novo!

Godine 1975. nastao je S500. Zahvaljujući ovom unapređenju novog nivoa, postepeno smo bili u mogućnosti da otvorimo nova tržišta u Americi, Africi, na Bliskom istoku i u Aziji. S500 je od tada postao glavni proizvod naše grupe, sa preko 100 formula prilagođenih lokalnim potrebama širom sveta. Sada prodajemo S500  u svetu svakih 80 sekundi!

 

S500
<b>Početak Belcolade – prave belgijske čokolade</b>

1980-e

 

Tokom 80-ih godina 20. veka strane korporacije su počele da kupuju vodeće belgijske kompanije za proizvodnju čokolade. Zemlja je rizikovala da izgubi deo svog nacionalnog nasleđa. Istovremeno je kompanija Puratos shvatila da je čokolada karika koja nedostaje u našem portfoliju proizvoda iz pekarske industrije i drugih peciva. Tako je nastala Belcolade čokolada.

Poreklo zrna kakaoa i način na koji se tretiraju, fermentišu i suše mogu zaista uticati na ukus čokolade. Zato je kompanija Puratos insistirala na potpunoj kontroli svih svojih sastojaka i procesa pravljenja čokolade, uključujući nabavku naših zrna kakaoa. Svi ovi faktori čine Belcolade čokoladu odličnog ukusa!

Za više informacija o Belcolade čokoladi pogledajte https://www.belcolade.com/

Belcolade
<b>Ovladavanje kompletnim proizvodnim procesom</b>

1990-e

 

 

Do kraja 90-ih, Puratos je bila jedina kompanija u sektoru koja je sama proizvodila sve neophodne sastojke za poboljšivače visokih performansi ili smešu za hleb. Otprilike u to vreme smo lansirali i naš asortiman kiselog testa, pod imenom Sapore. Budući anagram reči „opera“, svi Sapore proizvodi su nazvani po poznatim delima, kao što su Travijata, Norma, Oracolo i mnoga druga.

Otkrijte naš trenutni asortiman poboljšivača i kiselih testa.

 

SaporeTraviata
<b>Lansiranje O-tentic-a i dalje proširenje našeg asortimana proizvoda</b>

2000-e

 

Koristeći najnoviju tehnologiju fermentacije, kompanija Puratos je stvorila O-tentic – proizvod koji omogućava pekarima da lako prave hleb sa jedinstvenim profilom arome i autentičnim karakterom. Sve to sa samo četiri sastojka: brašno, voda, so i O-tentic!

Kompanija Puratos je 2004. godine kupila PatisFrance – vodećeg francuskog distributera i proizvođača specijalizovanog za preradu svežeg voća i orašastih plodova. Zajedno sa lansiranjem drugih novih proizvoda kao što su Harmony Sublimo, Cryst-o-fil, Ambiante i Acti-fresh ovo nam je omogućilo da dodatno proširimo naš portfolio pekarskih, poslastičarskih i čokoladnih proizvoda

Otentic
<b>Taste Tomorrow – prva globalna anketa za potrošače na temu pekarskih, poslastičarskih i čokoladnih proizvoda</b>

2011.

 

Kako svet nastavlja da se menja i razvija, shvatamo da je za vas ključno da možete da predvidite šta će uslediti. Zbog toga je krajem 2011. godine kompanija Puratos po prvi put prikupila podatke širom sveta od potrošača o njihovim navikama i mišljenjima kada je reć o hlebu, pecivu, poslastičarskim i čokoladnim proizvodima. Ovo je rezultiralo našom jedinstvenom anketom pod nazivom Taste Tomorrow  , koja pruža dubinski uvid u globalne i lokalne stavove i izbore potrošača, prateći evoluciju trendova i otkrivajući nove.

 

TasteTomorrow
<b>Lansiranje našeg Sensobus-a – potpuno opremljene laboratorije za senzornu analizu na točkovima</b>

2012.

 

Znamo da je ukus ključni faktor pri kupovini pekarskih proizvoda, peciva, poslastičarskih i čokoladnih proizvoda. Ali kako možemo pomoći našim kupcima da naprave gotov proizvod najboljeg ukusa? Tako što ćemo otići direktno do potrošača i pitati ih, naravno!

Zato smo 2012. godine lansirali Sensobus. Ova jedinstvena, potpuno opremljena laboratorija za senzornu analizu na točkovima može da putuje do mesta gde naši potrošači kupuju hranu i da pozdravi do 300 ljudi dnevno! Od njegovog lansiranja, širom sveta je nastao čitav spektar mobilnih rešenja za senzornu analizu potrošača. Tradicionalno istraživanje se vrši na savremen način.

Saznajte više o našem Sensobus-u.

 

Sensobus
<b>Otvaranje naše jedinstvene biblioteke kiselog testa (Sourdough Library)</b>

2013.

 

U kompaniji Puratos, naša strast prema kiselom testu ima duboke korene. Uvereni smo da budućnost hleba leži u prošlosti . Uzbuđeni smo što možemo da podelimo ovo viđenje fermentacije sa našim kupcima i pomognemo im da naprave ukusan, kvalitetan hleb, baš kao u dobra stara vremena!

Godine 2013. lansirali smo Puratos Sourdough Library u Saint-Vith-u u Belgiji, u Centru za ukus hleba . U njoj ćete pronaći autentičnu kolekciju kiselih testa iz celog sveta. Danas je u našoj jedinstvenoj biblioteci kiselog testa sačuvano preko 130 kiselih testa.

 

SourdoughLibrary
<b>Otvaranje prve Pekarske škole u Mumbaju u Indiji</b>

2014.

 

Kada je kompanija Puratos počela sa radom u Indiji, primetili smo mnogo dece na ulicama. Bili su mladi, sa malo nade u budućnost. Njihovi roditelji su zarađivali minimalne plate i nisu mogli da ulažu u obrazovanje svoje dece. U isto vreme, postajalo nam je sve teže da pronađemo kvalifikovane tehničke savetnike i tu borbu smo podelili sa našim klijentima, koji su se takođe suočavali sa ozbiljnim nedostatkom veštih pekara, poslastičara i čokolatera.

Tako je nastala ideja za našu Pekarsku školu, a samo nekoliko godina kasnije, 2014. godine, otvorena je prva škola u Mumbaju u saradnji sa Fondacijom pekarske škole. Nakon toga su otvorene i mnoge druge, i to u Brazilu, Meksiku, Južnoj Africi, Rumuniji i na Filipinima.

Pročitajte više o Fondaciji pekarske škole.

BakerySchoolIndia
<b>Pokretanje Cacao-Trace-a: pristup održivom izvoru koji menja sve</b>

2015.

 

Tradicionalan način rada u industriji čokolade ne čini održivu budućnost. Štaviše, cene po kojima se farmerima plaća kakao su preniske. Ovo je nateralo mnoge od njih da prestanu da uzgajaju kakao i promene namenu svojih plantaža, ili jednostavno potpuno odustanu od poljoprivrede.

U kompaniji Puratos smo posvećeni obezbeđivanju održive budućnosti za svet čokolade. Ono što izdvaja naš održivi program nabavke kakaoa je to što se fokusira na stvaranje vrednosti za sve, od proizvođača kakaoa do potrošača.

Program Cacao-Trace garantuje da će farmeri dobiti najbolju moguću cenu za svoja zrna kakaoa. Dobijaju premium cenu i naš jedinstveni čokoladni bonus od 0,10 evra po prodatom kilogramu. U međuvremenu, potrošači imaju koristi od poboljšanja ukusa. Kao i sa našom izuzetnom ekspertizom u fermentaciji i međunarodnom mrežom centara nakon žetve bez premca, mi stvaramo čokoladu vrhunskog ukusa. Uspeh za sve!

Saznajte više o programu Cacao-Trace .

 

CacaoTrace
<b>Novi akcionari se pridružuju odboru, jačajući našu posvećenost sledećoj generaciji</b>

2016.

 

Jedna od prednosti porodičnih kompanija je to što razmišljaju u smislu generacija, a ne kvartalnih rezultata. Godine 2016, nova generacija akcionara pridružila se odboru i naglasila važnost stvaranja uticaja koji prevazilazi ekonomske vrednosti. Ovo je bila jedna od naših jasnih obaveza u proteklih 100 godina i želimo da je prenesemo u vekovima koji dolaze. Činimo to za farmere i dobavljače sa kojima radimo, ljude u kompaniji Puratos, zajednice u kojima živimo i za koje radimo, naše nasleđe proizvoda, zdravlje i dobrobit naših kupaca i potrošača, i na kraju, ali ne i najmanje važno, za planetu Zemlju.

Otkrijte naše obaveze prema vama i budućim generacijama .

 

OurCommitments
100 godina Puratosa

2019.

 

Puratos je prešao neverovatan put za sto godina. U maloj radionici u Briselu 1919, godine podignute su prve vekne hleba i isporučene samo nekolicini pekara. U 2019. godini Puratos je  međunarodna grupacija sa prometom od dve milijarde evra i zapošljava preko 9.000 zaposlenih u 63 proizvodne jedinice i 104 podružnice. Puratos ima  veliki asortiman proizvoda kojim snabdeva ceo lanac pekara, poslastičara, čokolatera, trgovaca, industrijskih i prehrambenih kompanija u stotinak zemalja.

100YearsPuratos
Nebo je granica!

Nadalje

 

Nema sumnje da će ljudi verovatno postati međuplanetarna vrsta. Verovatno ćemo pre kraja ovog veka osnovati koloniju na drugoj planeti –na Marsu! Da bi uspostavili trajnu i održivu koloniju na Marsu, budući ljudi Marsovci će morati sami da proizvode najveći deo svoje hrane. Za ovo, stručnjaci se slažu da će idealna osnovna hrana biti hleb. To je zato što je hleb univerzalno prihvaćen i najkompletniji i najhranljiviji prehrambeni proizvod koji omogućava bezbroj varijanti. Ali, za pravljenje hleba potrebno je istražiti mogućnost uzgoja žitarica u hermetički zatvorenim i potpuno kontrolisanim sredinama. Treba uzeti u razmatranje ceo proces, od semena i zrna do useva i od useva do ukusnog hleba.

 

Ključ za rešavanje ovih problema možda leži u našoj prošlosti. Možda ćemo morati da se vratimo mlevenju kamena, pošto na Marsu postoje ogromne količine bazalta. Istovremeno, biće potrebno uvesti inovativne tehnologije kao što je veštačka inteligencija. Veoma je važna činjenica da će otkrića koja ćemo napraviti dovesti do ogromnih inovativnih primena na planeti Zemlji; ponekad u neočekivanim poljima. Puratos Grupa već ozbiljno radi na takvim spin-off-ovima koji će, nadamo se, značajno doprineti da naši životi ovde na Zemlji budu udobniji, zdraviji i mnogo održiviji.

SpaceBakery