Cacao-Trace je jedinstven program koji kakao farmerima edukacijom omogućava da podignu nivo produktivnosti. Pomažući farmerima da povećaju vrednost njihovog kakaoa, obezbeđujemo kvalitetnu čokoladu generacijama koje dolaze.
U budućnosti planiramo da proširujemo ovaj program - trenutno je aktivan u Vijetnamu i Obali Slonovače - na druge zemlje u Jugoistočnoj Aziji, Zapadnoj Africi i Južnoj Americi.
Cacao-Trace je isključivo u službi što transparentnijeg i održivijeg lanca isporuke kakaoa. Jedinstvena sveobuhvatna inicijativa vezana za životnu sredinu i finansijsku pomoć osmišljena da poboljša kvalitet života i rada farmera na plantažama kakaoa. Cacao-Trace insistira na kvalitetu, edukaciji i obukama koji će farmerima pomoći da svoje veštine podignu na viši nivo.
Proizvođači čokolade i potrošači mogu biti sigurni da Cacao-Trace predstavlja kvalitetna kakao zrna iz održivog i sledljivog uzgoja. Konstantan razvoj je praćeni ocenjivan od strane nezavisnog audita.
Edukacija i obuke su suština Cacao-Trace inicijative. Tehnička podrška i obuke na samim farmama pomažu farmerima da imaju i bolji prinos i bolji kavlitet kakaoa. Radeći zajedno sa njima pomažemo im da profesionalizuju vođenje farmi i unaprede tehnike za očuvanje životne sredine. Cacao-Trace im omogućava da održe najviši mogući prihod i da vode svoje plantaže sa više autonomije.
Kao i drugi programi koji za cilj imaju održive izvore Cacao-Trace doprinosi održivom lancu snabdevanja kroz najbolje prakse koje se tiču zaštite životne sredine, finansijske pomoći i pomoći lokalnoj zajednici. Pored toga predstavlja i znak kvaliteta. Cacao-Trace timovi blisko sarađuju sa farmerima u kontrolisanju procesa fermentacije i sušenja, ključnim koracima za obezbeđivanje superiornog kakao zrna. Ovaj vid podrške farmerima ostavlja više prostora da se posvete svojim plantažama, poboljšanju načina rada, kvalitetu. Svi su na dobitku.
Kada govorimo o aromi i ukusuCacao-Trace čokolade nude ono što drugi čokoladni proizvodi iz održivih izvora najčešće ne nude. Zbog intenzivnog fokusa na proces nakon branja, ali i zbog uticaja zemljišta, klime i sorti kakako zrna. Kao i kod proizvodnje vina fermentacija je ključan korak u razvoju potencijalnog ukusa i arome svakog kakao zrna. Ovladavanje ovim procesom osigurava da samo najkvalitetnija kakao zrna postaju ukusna Cacao-Trace čokolada.
Kada kupujete proizvode sa oznakom Cacao-Trace direktno pomažete da se smanji nivo siromaštva radnika na farmama kakaoa. Za svaki kilogram kupljene čokolade Cacao-Trace plaća “Chocolate Bonus” od 0,10 eur direktno farmerima. Jednostavan i transparentan način isplate vrši se kroz fondaciju Next Generation Cacao . Na ovaj način se izgrađuje odnos između farmera, proizvođača, distributera i ljubitelaj čokolade širom sveta, odnos u kome je svaka strana na dobitku.
Kupovinom Cacao-Trace čokolade pomažete bolji život kakao farmera i njihovih porodica. Kontrolisano odvajanje Cacao-Trace kakaoa od ostalih kakao zrna, kroz lanac nabavke - od branja do obrade - garantuje sledljivost. Ljubitelji čokolade i proizvođači mogu biti sigurni da je svaka isporuka Cacao-Trace kakaoa proverena i registorvana.