Zdrave i ukusne poslastice – delikatan balans

4 apr 2022

Health & Well-Being
Nutrition
Corporate

 

Zdrava hrana je na vrhu današnjih spiskova za kupovinu – ali hranljivu i pritom ukusnu zagonetku proizvođači hrane i dalje pokušavaju da reše. Naše istraživanje Taste Tomorrow otkrilo je da potrošači preduzimaju jedan od dva puta u potrazi za zdravljem – 60% preferira da jede manji broj porcija ili oskudnije porcije, dok 58% bira zdravije alternative. Ali ukus i tekstura i dalje dominiraju.

 

Za proizvođače koji žele da udovolje obema vrstama potrošača, na stolu su dve opcije: promena veličine ili reformulacija.

 

Bilo da se radi o integraciji „zdravijih” opcija u ponude, zameni ili smanjenju sadržaja masti i šećera, ili prevrednovanju veličine porcije, mogućnosti ima mnogo. Iako smanjenje veličine porcija može da bude jednostavan zadatak, reformulacija zahteva malo više pažnje – ali uz prave inovacije, moguće je iskoristiti ovaj rastući trend.

 

Prirodni sastojci koji imaju dobar ukus i daju dobar učinak

 

Uspostavljanje ravnoteže između ukusnog i zdravog može biti izazovno – ali nagrade su svakako plodonosne. Na sreću, „moćni sastojci”, kao što su voće, vlakna i integralne žitarice, daju tu željenu, ali neuhvatljivu slatku notu. Dodavanje ovih sastojaka ne samo da ojačava proizvode, puni ih mikronutrijentima zarad održavanja zdrave telesne mase, varenja, zdravlja creva ili čak imuniteta i mentalnog blagostanja već i poboljšava iskustvo u konzumiranju hrane. Klice Sprouted Rye CL, na primer, mogu poboljšati nutritivni profil pekarskih proizvoda tako što povećavaju sadržaj vitamina, minerala i vlakana, a pritom ne umanjuju ukus. U stvari, jedinstveni proces klijanja otključava prirodne ukuse i teksture, što donosi sladne, bogate i slatke note.

 

 

 

 

 

Slično tome, osmišljena su tehnička rešenja za voćna punjenja kako bi se prevazišle tradicionalne barijere za unos voća u pekare, kao što je gubitak ukusa ili nutritivne vrednosti i migracija vlage. Naš asortiman voćnih punjenja, koji sadrži do 90% voća vrhunskog kvaliteta, može se naći u raznim primenama i ima izuzetnu stabilnost pri pečenju. Osim što su ukusna i zdrava, popularna su i među potrošačima. Naše istraživanje Taste Tomorrow pokazalo je da 92% potrošača privlači ukus voćnih punjenja, dok 64% veruje da su zdrava.

 

Rešenja kao što su ova su posebno osmišljavana kako bi omogućila neprimetno prisustvo zdravih sastojaka u receptima, sa malo ili bez modifikacija trenutnih procesa. Osim što povećava nutritivnu vrednost krajnjeg proizvoda, prirodna slatkoća ovih sastojaka takođe može omogućiti smanjenje dodatog šećera u receptima.

 

 

 

Čulno zadovoljstvo bez žrtve

Suštinska veza između prekomerne potrošnje masti i šećera i nezaraznih bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, zvuči kao alarm

za potrošače. Dok vlade širom sveta povećavaju planove za smanjenje upotrebe takvih proizvoda, uvode porez na šećer, ograničavaju prodaju hrane visoke energetske vrednosti i uvode ambalažu kao što je Nutri-Score, ograničavanje unosa masti i šećera je u središtu umova potrošača. Ali ipak, ovo su ključni sastojci u pekarstvu, poslastičarstvu i proizvodnji čokolade, koji igraju ključnu ulogu u volumenu, poboljšanju teksture, kao što su mekoća, hrskavost, sočnost i osećaj topljenja u ustima, kao i ukus i slatkoća.

Srećom, napredak u tehnologiji sastojaka stigao je u pravo vreme i omogućio pekarima, poslastičarima, proizvođačima čokolade i raznim proizvođačima hrane da smanje ove elemente bez ugrožavanja ukusa. Idući korak dalje, mi u kompaniji Puratos smo odlučili da baziramo svoju reformulaciju čokolade na prirodnim vlaknima, što je donelo rešenja sa smanjenim sadržajem šećera koja ne samo da imaju privlačnije liste sastojaka već i uravnoteženije nutritivne profile. Naše inovacije, Belcolade Selection Noir i Lait Sugar-Reduced sadrže 40% manje šećera i nude čokoladne proizvode sa smanjenim sadržajem šećera, ali se takođe mogu pohvaliti etiketom „izvor vlakana” – tako da kupci mogu da zauzmu dvosmerni pristup i zadovolje svoje zdravlje i blagostanje. Ovo se postiže bez žrtvovanja vrhunskog ukusa i teksture i savršeno izbalansiranim ukusom prave belgijske čokolade.

 

Naša rešenja za smanjenje masti i šećera prevazilaze svet čokolade. Na primer, Puraslim , naš inovativni asortiman pojačivača ukusa i smeša, može pomoći u smanjenju sadržaja masti do 75% u mekom i slatkom hlebu, a istovremeno ih održati izuzetno mekim i svežim.

 

 

Signalizacija nove ere u zdravijoj hrani, bez kompromisa

Rešavanje potreba sve zahtevnijih potrošača možda deluje kao zahtevan zadatak, ali uz suptilne izmene postojećih recepata, pekari, poslastičari i proizvođači čokolade mogu uspešno da kreiraju proizvode sa dodatnom vrednošću koji se mogu pohvaliti izuzetnim ukusom i poboljšanim nutritivnim kvalitetima. Spremna za upotrebu, pogodna, raznovrsna rešenja su ključni sastojci koji pomažu našim klijentima da bez napora pojačaju svoj portfolio i zadovolje široku potražnju za „oreolom zdravlja” i privlačnim ukusom.