15 okt 2024
Veličina je bitna! Pomama za poslasticama veličine zalogaja i mini desertima raste. Trend savršenih porcija ukazuje na promene u željama modernih potrošača. Iako ljudi postaju svesniji važnosti zdrave ishrane, ipak ne žele da odustanu od uživanja u pekarskim i poslastičarskim proizvodima. Povećava se potražnja mini poslastica neodoljivog ukusa, praktičnosti i raznolikosti. Saznajte odakle potiče ovaj trend i koje inovacije su potrebne kako biste odgovorili na ove nove potrebe potrošača.
Analizom podataka, prikupljenih online preko naše napredne semantičke AI tehnologije, otkrili smo da je „savršena porcija“ jedan od najvećih trendova u pekarskoj, poslastičarskoj i industriji čokolade. Vidimo da raste broj onlajn pretraga i razgovora oko malih, individualnih poslastica među nemačkim, francuskim i portugalskim potrošačima. Trend će skočiti u svetu engleskog i kineskog govornog područja tokom 2025. godine, sa predviđenim stopama rasta od 18% i 16% pojedinačno. Datassential takođe primećuje da se porcija sa miks desertima ponovo pojavila na meniju restorana; 2023. godine ovaj desert sa više malih poslastica je bio zastupljen 37% više nego ranije, što se nastavilo i tokom 2024. godine.
Uspon trenda savršenih porcija proistekao je iz nekoliko ključnih težnji potrošača:
Potrošači danas vode računa o zdravlju više nego ikada, ali i dalje žele da uživaju u svojim omiljenim poslasticama. Prema našem globalnom istraživanju Taste Tomorrow, 65% potrošača ne želi da pravi kompromise u pogledu ukusa i situacija kada će jesti slatko. Radije bi konzumirali manje ili bi izabrali manje porcije. Slatke poslastice se vide kao deo zdrave, uravnotežene ishrane. Ljudi žele da uživaju u ukusima koje vole bez osećaja krivice od prejedanja, smatrajući male porcije savršenim rešenjem.
Prošli su dani jedinstvenih poslastica koje će se svima svideti. Broj potrošača sa specifičnim prehrambenim potrebama je sve veći, što otežava pronalaženje jedne opcije koja je dobra za sve - od biljnog i bez glutena do halala i orašastih plodova. Porcije za jednu osobu omogućavaju maksimalnu personalizaciju, kako u pogledu ishrane, tako i u pogledu veličine porcije. Manje poslastice takođe omogućavaju potrošačima da probaju više ukusa, a ne samo jedan veliki desert. Ovo čini mini poslastice popularnom opcijom za proslave i okupljanja.
U današnjem brzom životu, lakoća upotrebe je ključna. Male, pojedinačno upakovane poslastice su idealne za način života modernih potrošača koji su uvek u pokretu. Bilo da se radi o zaposlenoj osobi koja na brzinu uzima zalogaj između sastanaka ili roditelju koji traži šta će spakovati detetu za užinu, savršeno male porcije lako je pojesti na brzinu i osetiti užitak u toku napornog dana.
Mnogi parovi se odlučuju za desertni sto sa različitim slatkim poslasticama umesto jedne tradicionalne svadbene torte. Dugačak sto ispunjen pojedinačnim porcijama pekarskih i čokoladnih proizvoda, torti i raznih slatkiša, takođe je popularan izbor za rođendanske zabave, korporativne događaje i praznične proslave.
Ne samo da vizuelna raznolikost i količina hrane izgledaju sjajno, već je to i jednostavan način da ponudite ponešto za svakoga, od izbirljivih do onih koji brinu o zdravlju i od kolege sa intolerancijom na laktozu do rođake koja ne voli voće. Mini poslastice nude elegantnu i zgodnu opciju serviranja koja gostima omogućava da uživaju u različitim ukusima.
Mnogo je primera poslastičara i pekara koji svoj uspeh duguju prilagođavanju trendu savršenih porcija. Koncept JARS (tegle) kuvara Fabija Vivijanija, na primer, je prodavnica koja nudi omiljene deserte u malim teglama za jednu osobu. Sa ukusima kao što su banana krem pita i čokoladni karamel čizkejk bez glutena, JARS se dopada i ljubiteljima tradicionalnih poslastica i onima sa specifičnim prehrambenim potrebama. Nude veliki izbor pakovanja sa više ukusa za dostavu, što je posebno popularno oko praznika.
Baked by Melissa su savladali umetnost pravljenja kapkejka veličine zalogaja. Ovi šareni i sićušni kolači su dostupni u raznim ukusima i sa različitim ukrasima. Potpuni su hit na zabavama i okupljanjima. Postoje rođendanski paketi sa 100 različitih kolačića, setovi plavih i roze - za dečake i devojčice, kao i veganska, bez glutena i pakovanja bez kikirikija.
Prelazak na kompaktne, zgodne poslastice predstavlja odličnu priliku za poslastičare i pekare, kako male tako i industrijske. Da li želite da obogatite svoj asortiman kako biste odgovorili na ove nove želje potrošača? Postoji nekoliko strategija koje treba razmotriti:
1. Udovoljite posebnim izborima u ishrani: ponudite opcije na biljnoj bazi, bez glutena i bez alergena.
2. Ponudite dodatne pogodnosti: privucite potrošače koji brinu o zdravlju nudeći opcije koje su niskokalorične, bogate proteinima ili vlaknima.
3. Naglasite održivost: manje porcije znače manje otpada. Istaknite prednosti održivosti svojih savršenih porcija kako biste doprli do ekološki svesnih kupaca.
4. Kreirajte tematske setove za proslave: posebne ponude za venčanja, rođendane ili praznike - savršene za događaje, ali i kao poklon.
Spremni ste da iskoristite trend savršenih porcija? Saznajte koje ukuse da koristite za svoje male poslastice uz naše detaljne uvide u preferencije ukusa potrošača.
Ceo tekst možete pročitati na ovom linku.