Originalan recept ove čokoladne poslastice prvi put je predstavljen na Svetskom sajmu u Čikagu 1893. godine, a od tada je postao nezaobilazna poslastica u pekarama i poslastičarnicama širom sveta.
Ipak, brauni je mnogo više od klasičnog recepta – predstavlja odličnu osnovu za inovacije i prilagođavanje savremenim potrošačkim trendovima.
U Puratosu posebnu pažnju posvećujemo tradicionalnim recepturama, ali istovremeno snažno podržavamo inovacije u pekarskoj i poslastičarskoj industriji. Naša posvećenost kvalitetnim sastojcima i kreativnim rešenjima pruža podršku pekarima i poslastičarima širom sveta.
Zahvaljujući posvećenom radu i kontinuiranim inovacijama, postali smo pouzdan partner pekarima i poslastičarima širom sveta.
Bilo da se radi o proizvodima za instant konzumaciju ili proizvodima sa produženim rokom trajanja, u našoj ponudi se nalazi širok asortiman sastojaka koji poboljšavaju ukus, uz dosledan kvalitet koji svaki proizvod čini posebnim.
Originalno poreklo braunija vezuje se za Ameriku, ali malo je poznato da je ova čokoladna poslastica nastala zapravo u Čikagu, 1893. godine, na zahtev organizatora Svetske kolumbijske izložbe.
Glavni poslastičar hotela Palmer House dobio je zadatak da kreira dezert koji će dame moći da ponesu sa sobom – praktičan, ali ukusan kolač. Rezultat tog zadatka bio je brauni bogate, mekane čokoladne teksture – poznat kao Palmer House brauni – koji se i danas poslužuje u istoimenom hotelu, sada Palmer House Hilton.
Vremenom recept je doživeo brojne interpretacije, pa tako danas možete pronaći različite verzije ovog kolača - od tradicionalnih čokoladnih, preko različitih voćnih i kremastih ukusa i dekoracija. Vrlo brzo brauni je postao poznat i van granica američkog kontinenta, a danas se u Sjedinjenim Američkim Državama 8. decembar obeležava kao Nacionalni dan braunija.