11 nov 2024
Zakoračite u budućnost poslastičarstva sa najnovijim trendovima za 2025. godinu! Inovacije inspirisane tehnologijom, dizajnirane uz pomoć veštačke inteligencije, fuzija globalnih ukusa, trendovi savršenih porcija i primamljivih pikantnih užitaka unose revoluciju u svet poslastica. Koristite ekskluzivne podatke istraživanja Taste Tomorrow kako biste kreirali remek dela koja će postaviti nove trendove, zadovoljiti potrošače i poboljšati vaše poslovanje.
Tehnoški magnat Bil Gejts je izjavo da je razvoj veštačke inteligencije (VI) najznačajniji tehnološki napredak u poslednjih nekoliko dekada. Brzi razvoj veštačke inteligencije se odražava na sve industrije, čak i na zanatstvo i poslastičarstvo. Potrošači širom sveta su uzbuđeni zbog kreativnih mogućnosti koje veštačka inteligencija donosi u svet poslastičarstva, torti i slatkiša.
Primećujemo nagli porast interesovanja potrošača za inovacije inspirisane tehnologijom, posebno u Italiji. Očekuje se novi nagli rast u 2025. godini u engleskom i kineskom govornom području. Projektovan je rast od čak 41% u pretragama o inovacijama inspirisanim tehnologijom u pekarskoj i poslastičarskoj industriji na kineskom jeziku!
Ovi rezultati nisu iznenađujući kada pogladamo kako veštačka inteligencija, 3D štampači i automatizacija, praktično i kreativno, utiču na svet oko nas. Veštačka inteligencija može da služi u cilju optimizacije proizvodnje kroz visoko precizno merenje sastojaka, ali i da odredi šta je optimalna, izbalansirana porcija koja će zadovoljiti sve specifične potrebe svakog pojedinca. Postoje majstori poput Dinare Kasko, koja koristiti veštačku inteligenciju kako bi dobila inspiraciju i kreirala jedinstvene, vizualno očaravajuće poslastice. Uz pomoć programa kao što je MidJurney ili DALL-E, ona dizajnira neverovatne torte, koje pretvara u silikonske kalupe koristeći 3D štampač.Ovo rezultira nezamislivim mus tortama, koje su apsolutno očaravajuće.
Oni koji bi želeli da se oprobaju u ovoj sferi, mogu da načine prvi korak tako što će jednostavno pitati veštačku inteligenciju za savet o novoj kombinaciji ukusa.
Pripremite se da pomerite svoje kulinarske granice! Ljudi žele neobične kombinacije ukusa, različite teksture i miks svetskih kuhinja. Nije bitno kako ćete primeniti elemente fuzije u svojim receptima, ali u 2025. godini jednostavno morate da eksperimentišete. Trend kulinarske fuzije kontinuirano raste u zemljama engleskog i portugalskog govornog područja i očekuje se rast od 13% u kineskom, 11% u španskom i 7% u nemačkom govornom području.
Onigiri kroasan je savršen primer ovog trenda. Ovaj recept spaja slatko i kiselo. Francusko pecivo sa azijskim ukusom, hrskav spolja, kremast iznutra. Ovaj recept su osmislili u Le Levian pekari u Singapuru. Oni su kupcima ponudili trouglasti kroasan sa ukusima poput: pavlaka sa mladim lukom, Lao Gan Ma hrskavi čili i sicilijanski krem od pistaća. Baš kao i japanski onigiri, punjena grickalica od pirinča, onigiri kroasan je umotan u traku morske alge nori.
Kako biste odgovorili na zahteve potrošača za senzornim iskustvima i novinama, izaberite nekonvencionalne kombinacije u 2025. godini. Ove kombinacije su posebno popularne:
Slatko pecivo sa neobičnom kiselom notom.
Klasično zapadnjačko pecivo sa neobičnim istočnjačkim ukusima i sastojcima, kao što su mača, pirinčano brašno, miso i juzu.
Fino pecivo natopljeno alkoholom ili bazirano na koktelu. Ovo je posebno popularno u Kini i Japanu.
Gen Z i Milenijalci su popularizovali kulturu „malih poslastica“, gde oni sami sebi kupuju fensi mača late ili gurmanske krofne, kao nagradu za odrađeni posao ili jednostavno da se počaste. Za mnoge mlade potrošače ovo je dnevni ritual koji im donosi zadovoljstvo i raduje ih. Ali, s obzirom na njihovu svest o zdravlju i o unosu šećera, oni se odlučuju za mini eklere, tortice, puslice ili sitne kolače.
Globalna potražnja za sitnim kolačima (petit fours ) - sofisticirani koncept koji obuhvata razne minijaturne, elegantno ukrašene kolačiće koji se često služe uz čaj – konstantno raste. Ove poslastice, veličine zalogaja su poznate po detaljima i delikatnim ukusima, što ih čini veoma popularnim za elegantna okupaljanja. Nije iznađenje da je interesovanje za ove prefinjene poslastice najveće u Francuskoj, ali njihova popularnost raste i u Americi, UK, Brazilu i Irskoj.
Primećujemo rast ovog trenda u različitim govornim područjima, nemačkom, francuskom i portugalskom. Oštar porast trenda malih porcija se očekuje u kineskom (16%) i engleskom (18%) govornom području tokom 2025. godine. Ovo nije iznenađenje, s obzirom na to da 65% potrošača nije spremno na kompromis po pitanju ukusa. Radije će pojesti manje ili se odlučiti za manje porcije.
Belgijska pekara Momade može da vam bude inspiracija. Oni sav svoj asortiman nude u tri veličine: mala, sednja i standardna. Mini kapkejkovi veličine zalogaja su toliko mali, da niko ne mora da brine o kalorijama ili unetom šećeru i to ih čini dozvoljenim uživanjem. Male pojedinačne poslastice su takođe popularna elegantna opcija za okupljanja i proslave rođendana, venčanja i sl. Izgledaju lepo i pružaju gostima mogućnost da probaju više ukusa, a da ne pojedu previše.
Kiselo, ljuto, bogati ukus i voćne kiseline su sledeći najveći trend u poslastičarskoj industriji! U poslednjih dvanaest meseci smo registrovali preko 2.5 miliona razgovora i pretraga online vezanih za pikantne poslastice širom sveta. Trend se veoma brzo razvio tokom prošle godine i očekuje se dalji rast tokom 2025. godine. Očekuje se kontinuirani rast u zemljama engleskog govornog područja, dok se u španskom govornom području očekuje rast od 6%.
Osvežavajući ukus koji budi naše nepce je ono što privlači ljubitelje torti i kolača sa voćno-kiselim i kiselim ukusom. Ali pikantni tvist trend ističe i globalnu promenu kod potrošača ka odvažnim, živopisnim i neočekivanim ukusima. Ljudi tragaju za novim i jedinstvenim kombinacijama ukusa, pa tako sada istražuju ukuse i van tradicionalno „slatkog“. Kombinovanje slatkog sa pikantnim stvara balansirani i kompleksan profil ukusa koji golica nepce. Zamislite ekler od hibiskusa sa marakujom koji donosi moderan i neobičan tvist ovoj klasičnoj poslastici.
Korišćenje i drugih kiselih sastojaka, osim limuna, će zadovoljiti avanturistički duh potrošača. Popularni kiseli ukusi su oni koji potiču iz egzotičnog citrusnog voća, poput juzu, ugli voća i prstenaste i tajlandske limete. Takođe, postaju veoma popularni i ukusi bazirani na sirćetu, npr. balzamiko i pikantne fermentisane opcije kao što su kefir i kombuha. Ima još voća koje može dati tu poželjnu kiselu notu: brusnice, višnje, borovnice, suve limete, rabarbara, nar i tamarinda.
Već više od deset godina istraživanja Taste Tomorrow osnažuju profesionalce u pekarskoj, poslastičarskoj i industriji čokolade, predviđajući trendove, koristeći dubinsko, globalno istraživanje stavova potrošača. Kako bismo došli do ovih predviđanja za 2025. koristili smo naprednu semantičku veštačku inteligenciju za analizu podataka. Pratimo online pretrage i diskusije o hlebu, poslasticama, tortama i proizvodima od čokolade, na sedam jezika i na preko 50 tržišta. Ovi podaci se kombinuju sa uvidima iz najveće globalne ankete potrošača, što nam daje sveobuhvatnu perspektivu o trenutnom i budućem stanju industrije hrane.
Saznajte šta potrošači žele u tortama, finim pecivima i čokoladama. U našem pregledu najnovijih trendova za 2025. godinu u pekarskoj i industriji čokolade, otkrićete da postoji veliko interesovanje potrošača za moćnim sastojcima i lokalnom autentičnošću.