Pain au chocolat - francuska tradicionalna poslastica 

Pain au chocolat, poznat i kao „čokoladni kroasan“  je tradicionalna poslastica, karakteristična za područje Francusku. Priprema se od lisnatog testa, sličnog onom koje se koristi za kroasane, što mu daje karakterističnu hrskavu i puterastu teksturu. Između slojeva ovog testa kriju se štanglice tamne čokolade koje savršeno dopunjuju svaki zalogaj bogatim ukusom čokolade. Ova poslastica često se služi za doručak ili kao slatka užina. 

Francuski užitak za nepca

Iako se često naziva „čokoladni kroasan“, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, pain au chocolat se razlikuje po obliku i teksturi. Za razliku od kroasana koji je u obliku polumeseca, pain au chocolat je pravougaonog oblika, sa dve štanglice tamne čokolade koje se nalaze između slojeva puterastog, lisnatog testa. Šta ovu tradicionalnu francusku poslasticu čini posebnom?

  • Lisnato testo – Pravi se od laminiranog lisnatog testa, isto kao i kroasan, što daje hrskav i vazdušast zalogaj.

  • Prava čokolada – Tradicionalno se puni štanglicama tamne čokolade, koje zadržavaju oblik dok se blago tope iznutra.

  • Različite varijacije – Od mini verzija, preko veganskih, do onih sa bademom ili pistać kremom.

  • Pravo vreme za pain au chocolat – Neizostavan je deo francuskog doručka, ali jednako prijatan i kao popodnevni užitak uz kafu ili čaj.

Ukoliko želite da napravite tradicionalni pain au chocolat, počnite sa pripremom kvalitetnog lisnato testo i izborom vrhunske čokolade, a poslužite ga toplog za još bolji užitak.

Najpoznatije varijante pain au chocolat

Veganski pain au chocolat: Veganska verzija, napravljena od sastojaka biljnog porekla. 

Mini pain au chocolat: Manjeg oblika, savršen za brzi i slatki užitak.

Pain au chocolat sa kremom od badema: Tradicionalni pain au chocolat punjen kremom od badema.

Pain au chocolat sa kremom od pistaća: Poseban i autentičan, punjen tamnom čokoladom i kremom od pistaća.

Brioš pain au chocolat: Varijanta napravljena od puterastog testa za brioš.

Puratos rešenja koja će vam pomoći u pravljenju pain au chocolat

Naša inovativna rešenja pomoći će vam da napravite savršen pain au chocolat, bilo da ste ljubitelj klasičnog recepta ili istražujete zdravije varijante, veganske ili sa smanjenim procentom šećera.

Puratos rešenja

Mimetic, predstavlja biljnu alternativu za puter – bez mlečnih sastojaka,  a uz očuvanu slojevitost i bogatu, puterastu teksturu, koja je ključna za pravljenje tradicionalnog lisnato testo, kao što je pain au chocolat

Sunset Glaze biljna alternativa za premaz od jaja, koja daje završnu boju i sjaj kolačima i glazurama.

Belcolade 100% belgijska čokolada, garantuje bogat i autentičan ukus.

Bogatiji ukus i tekstura

Da bi pain au chocolat imao savršen ukus i teksturu, potrebni su kvalitetni sastojci.

Za testo bez fermentacije, namenjeno zamrzavanju: Kimo Croissant Improvers obezbeđuju stabilan kvalitet i idealnu strukturu lisnatog testa.

Za prirodno fermentisano testo: Sapore i O-Tentic su naši proizvodi na bazi fermentacije, koji pecivu daju puniji ukus, bogatiju aromu i mekšu, vazdušastu teksturu.

Čokoladni filovi otporni na pečenje: Carat filovi na biljnoj bazi dostupni su u različitim ukusima i oblicima. Idealni su za punjenje pre pečenja jer zadržavaju strukturu, a istovremeno nude bogat, pun ukus. Pouzdani su u radu i donose dodatnu dozu uživanja u svakom zalogaju.

Imate dileme u vezi recepture i postupka pravljenja?

U kompaniji Puratos ponosni smo na znanje i stručnost naših poslastičara i pekara, zahvaljujući čijim veštinama možemo pružiti podršku svim vrstama proizvodnje – od malih zanatskih pekara do velikih industrijskih pogona.

Nastanak i poreklo peciva

Priča o pain au chocolat vodi nas u daleku Francusku, odakle i ova poslastica potiče. Naziv pain au chocolat u prevodu znači „čokoladni hleb“. Poreklo ovog lisnatog peciva povezano je sa pojavom čokolade u Evropu, koja je postala popularna u 17. veku. Međutim, poslastica kakvu danas poznajemo verovatno se pojavila tek u 19. veku, za čiju popularnost zaslužan je austrijski pekar August Zang, koji je takođe zaslužan za popularnost kroasana.

Počeo da eksperimentiše sa čokoladnim filom u puterastom, laminiranom testu, stvarajući tako jedinstveni spoj koji će kasnije osvojiti srca ljudi širom sveta.

Često postavljena pitanja

Razlika između pain au chocolat i danskog peciva?

Pain au chocolat je francuska poslastica napravljena od lisnatog, laminiranog testa, punjena štanglicama tamne čokolade. Karakterističnog je pravougaonog oblika i hrskave, puteraste teksture.

S druge strane, dansko pecivo potiče iz Danske (iako ima austrijske korene) i pravi se od sličnog lisnatog testa, ali je oblik i punjenje mnogo raznovrsniji. Dansko pecivo može biti okruglog, trouglastog ili drugih oblika i često se puni voćnim nadevima, kremom, bademima ili sirom. Tekstura danskog peciva je nešto mekša i bogatija, a često ima i dodatke poput glazure ili šećera po vrhu.

Saznajte više

Čokoladne poslastice

Čokoladni barovi

Čokoladni barovi

U Puratosu vam nudimo inovativna rešenja za pravljenje najukusnijih čokoladnih barova i drugih poslastica.

Čokoladni tart

Čokoladni tart

U Puratosu vam nudimo inovativna rešenja za pravljenje najukusnijih čokoladnih tartova i drugih poslastica.