14 nov 2025
Koji ukusi, teksture i kombinacije će potrošači preferirati u 2026. godini? Koji trendovi nas očekuju u svetu poslastičarstva?
Na sva ova pitanja donosimo odgovore zasnovane na rezultatima istraživanja Taste Tomorrow, sprovedenog u 16 zemalja širom sveta.
Tri trenda koja će oblikovati svet poslastičarstva u 2026. godini:
Za slatki užitak bez griže savesti!
Globalni trendovi u poslastičarstvu sve više prate težnju potrošača ka uravnoteženoj ishrani i svesnom uživanju. Potrošači žele da uživaju u hrani bez griže savesti i osećaja krivice.
Slatkiši više nisu samo brojanje kalorija – oni postaju način da se počastite, unesete radost i stvorite male, ali značajne rituale u kojima ćete uživati.
I pored sve većeg interesovanja za uravnoteženom ishranom, potrošači ne odustaju od slatkiša! Naprotiv, biraju manje porcije vrhunskog kvaliteta. Ova promena prati trend ka premium iskustvu – manje je više. Manje porcije pripremljene od pažljivo odabranih sastojaka, danas može doneti više radosti, nego veliko parče nekada.
Rezultati ankete pokazuju da čak 63% potrošača radije bira manje porcije i svesno uživanje u kalorijama, umesto većih porcija koje često donose osećaj krivice nakon jela. Ovaj procenat je još veći u delovima Bliskog istoka i Afrike (70%), Južne Amerike (66%) i Severne Amerike (64%).
U Južnoj Koreji jedan od najvećih trendova u patiseriji za 2026. godinu su tzv. “kolačići u jednom zalogaju”. Ove poslastice, veličine jednog zalogaja, napravljene su poput klasičnih višeslojnih kolača ali duplo manjih dimenzija.
Intenzivni ukusi osvežavaju!
Kiselkaste note postale su jedan od najviralnijih trendova u svetu poslastičarstva širom sveta. Predviđa se da će u 2026. godini prednjačiti ukusi limuna i citrusa, koji osvežavaju kolače, torte i druge poslastice.
Zdravija opcija: Kiselkasti ukusi, posebno note citrusa, bobičastog i tropskog voća, čine dezerte laganijim, osvežavajućim i lakšim za varenjem, što ih čini posebno zanimljivim potrošačima koji vode računa o ishrani i zdravlju.
Vizuelni momenat: Sastojci poput manga, maline, yuzu voća ili marakuje donose intenzivne boje, dajući kolačima savršen izgled i premium kvalitet.
Promena navika: Današnji potrošači žele jače i izraženije ukuse, a kiselkaste note pružaju upravo to.
Uticaj kiselog testa: Popularnost sourdough hleba (hleb od kiselog testa) proširila se i na peciva, kolače i poslastičarstvo.
Složićemo se, iako su limun, malina i višnja uvek siguran izbor, uvek je dobro eksperimentisati sa novim ukusima. Ukusi egzotičnog voća, poput marakuje, manga ili yuzu voća, doneće osvežavajuću kiselost i dašak avanture u svaki zalogaj.
Tamarind
Tamarind je tropsko voće iz porodice mahunarki, sa bogatom pulpom koja spaja sladak i kiseo ukus. Istraživanja pokazuju da su u drugom kvartalu 2025. pretrage o ovom voću, kao i ideje za njegove kombinacije, porasle za 35%.
Fiori di Sicilia
Fiori di Sicilia je osvežavajuća citrusna aroma sa primesama vanile, često korišćena u italijanskim pecivima poput biscotti ili panetone-a. Zbog intenziteta ukusa, u receptima koristite polovinu količine Fiori di Sicilie u odnosu na vanilu. Osim u pecivima, Fiori di Sicilia donosi citrusni šmek i kremastim poslasticama, a može se koristiti i u koktelima.
Makrut limeta
Ovo aromatično citrusno voće sa hrapavom zelenom korom i mirisnim listovima sve popularnije je u receptima kao što su Pavlova torba i cheesecake. U Evropi je interesovanje za ovim voćem poraslo za 44%, u poslednjih godinu dana.
Uživajte u kombinaciji hrskavih i kremastih tekstura!
Rezultati istraživanja pokazuju da 71% potrošača širom sveta radije bira poslastice koje kombinuju različite teksture i ukuse, u odnosu na poslastice pripremljene po tradicionalnoj recepturi.
Složićemo se da kremasti fil kolačima daje posebnu čar i ukus, što potvrđujuju i sledeći rezulti Taste Tomorrow istraživanja. Potražnja za dezertima sa kremom u 2025. godini porasla je za 51%, a predviđa se da će se ovaj trend nastaviti i u 2026. godini.
Zahvaljujući rezultatima našeg istraživanja Taste Tomorrow, u narednim danima predstavićemo vam najnovije trendove u pekarstvu i poslastičarstvu za 2026. godinu.