Ekler na kreativan način

Ekler punjen musom od čokolade i lešnika

Sastojci

Proces pripreme

Hrskava podloga: Sjedinite Mimetic, smeđi šećer, kakao, brašno i PatisFrance mlevene bademe (Amandes Rapées), pa prosejte da dobijete sitnu, ujednačenu strukturu. Pecite na 170°C 15 minuta. Nakon toga otopite i temperirajte čokoladu, pomešajte je sa hrskavim mrvicama i seckanim bademima (Amandes Hachées), pa smesu rasporedite po plehu.

Čokoladni krem: U činiji sa nastavkom za mućenje pomešajte Cremyvit i hladnu vodu. Krem mutiti oko 5 minuta, dok ne dobijete lepu, penastu masu. Otopite čokoladu na 35°C i dodajte u smesu. Želatin u prahu potopite u malo vode da nabubri, pa ga zatim otopite i dodajte u krem. Sve dobro sjedinite. Sipajte po 20 grama kreme u svaki kalup, pospite sa oko 5 grama hrskavih čokoladnih mrvica preko, a zatim stavite u zamrzivač da se stegne.

Mus od lešnika: Pripremite želatinsku masu tako što želatin u prahu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri, a zatim ga potpuno otopite.

Mleko zagrejte do ključanja, umešajte želatinsku masu i odmah sipajte u čokoladu i PatisFrance Praliné Piémont 62%. Izmešajte ručnim blenderom dok ne dobijete glatku, sjajnu masu.

Smesu ohladite na 30°C, zatim postepeno mešajte prethodno umućenu slatku pavlaku i Festipak, laganim pokretima, kako biste sačuvali vazdušastu strukturu krema.

Čokoladni biskvit: Sve sastojke (osim putera) mikserom mutiti u posudi oko 5 minuta.

Dodajte otopljeni puter na 40°C i mutite na niskoj brzini dok se smesa potpuno ne sjedini.

Sipajte oko 600 grama smese ravnomerno na pleh dimenzija 60x40 cm i pecite na 200°C (gore) i 160°C (dole) oko 12 minuta.

Ganache preliv od čokolade: Najpre pripremite želatinsku masu – potopite želatin u hladnu vodu da nabubri, zatim je otopite.

Mleko, slatku pavlaku i glukozu zagrejte do ključanja, dodajte želatinsku masu i sipajte preko čokolade.

Izmiksajte sve ručnim blenderom dok ne dobijete glatki, ujednačeni ganaš.

Završnica: Najpre napunite duguljasti silikonski kalup čokoladnim kremom, poravnajte i ravnomerno pospite hrskave mrvice po površini. Stavite u zamrzivač dok se potpuno ne stegne.

Zatim sipajte mus u silikonski kalup u obliku eklera, pa u sredinu pažljivo umetnite zamrznuti deo sa čokoladnim kremom. Biskvit izrežite rezačem za testo u obliku diska i lagano ga položite na vrh musa. Kada se mus u potpunosti stegne, izvadite ga iz kalupa.

Završite desert prskanjem obojenog kakao putera i ukrasite dekoracijom od bele čokolade.

Otkrijte Nutritivne informacije

302.58Kcal
Energy

1087.32Kj
Energy

17.87g
Fat

10.87g
Saturates

20.99g
Carbohydrates

16.76g
Sugars

*

Ekler - kako je nastao jedan od najpoznatijih francuskih klasika

Saznajte više o nastanku eklera i otkrijte sve varijacije koje ovaj francuski klasik donosi. Od omiljenog tradicionalnog recepta do novih, kreativnih i zdravijih verzija koje odgovaraju današnjim željama potrošača.