Starinski hleb

SASTOJCI

TIPS&TRICKS

Testo po mešenju izbaciti na brašnjav sto, preklopiti sa sve četiri strane, okrenuti ga licem na gore i rukama ili oklagijom rastanjiti testo na debljinu od oko 4cm i oformiti pravilan kockasti oblik. Kocke seći na željenu gramaturu, a za vekne iseći pravougaoni oblik  i utrljati napred – nazad bez ikakve dalje obrade dok se ne dobije oblik vekne. Posle ovakvog oformljavanja testa sledi  finalna fermentacija i bitno je da svi procesi od miksera do peći ne traju duže od 35 min. Redosled stavljanja sirovina: voda, brašno, so, posle 30 sekundi  dodati kvasac i kisela testa.

METOD RADA

Mešenje: druga brzina 12 min (spiralni mikser)

Temperatura testa: 28-32 °C

Fermentacija u masi: 15 min na ambijentalnoj temperaturi

Deljenje i oblikovanje: vekna, kocka

Dekoracija: brašno, sečenje

Finalna fermentacija: 15 min u prostoriji na poteznom aparatu/ili na plehovima

Pečenje: etažna peć 250-240 stepeni

Vreme pečenja: 24-26 min, 600g testa